Szijjártó Péter: „ez baj, ez is egyfajta tiszteletlenség”

A svéd oktatófilm kapcsán írt levelet Szijjártó Péter a svéd külügyminiszternek, amire nem kapott választ. A külügyminiszter szerint ez hátráltatja Svédország NATO-csatlakozását. 

2023. november 7., 12:29

Szerző:

Szijjártó Péter külügyminiszter úgy reagált az ATV-nek, arra hogy nem válaszolt a svéd külügyminiszter : „ez baj, ez is egyfajta tiszteletlenség, ami nem segíti a folyamatot”. A török külügyminiszterrel beszéltek a svédek NATO-csatlakozásáról, de ő sem tudott időpontot mondani a ratifikálásra. A svéd NATO-csatlakozás ügye már több mint másfél éve húzódik, úgy, hogy időközben a finn NATO-csatlakozást megszavazta a parlament. Ráadásul már a török nemzetgyűlés előtt van a javaslat.

Szijjártó Péter még szeptember közepén írt levelet Tobias Billströmnek svéd külügyminiszternek, a svéd oktatófilm ügyre reagálva, amiben az hangzik el, hogy Magyarországon 2010 óta hanyatlik a demokrácia. A Fidesz tagjai annyira felháborodtak, hogy Kocsis Máté az esztergomi Fidesz-frakcióülés után például kijelentette,hogy kicsi az esélye, hogy az őszi ülészakban a parlament megszavazza a svéd NATO-csatlakozást. Kövér László szerint nem biztos, hogy egyáltalán meg kell szavazni, Orbán Viktor miniszterelnök pedig még májusban Katarban mondta azt, hogy: „Nem akarunk konfliktusokat importálni a NATO-ba”. 

Szijjártó Péter azt írta svéd külügyminiszter kollégájának: „Ezen alkalmakat arra használtam fel, hogy elmagyarázzam Önöknek a svéd politikusok által felhozott súlyos, elfogult, tisztességtelen és igazságtalan vádak sorozatának felettébb negatív fogadtatását. Ezek a vádak megkérdőjelezték politikai rendszerünk demokratikus jellegét, valamint a magyar emberek ahhoz való érettségét, hogy saját országuk jövőjéről döntsenek”. Erre a levélre nem válaszolt a svéd külügyminiszter. Szijjártó Péter azt mondta: „Én ezen azért nem vagyok meglepődve, mert jól látszik a svédek hozzáállása, hogy nem is akarnak reagálni, ami szerintem baj.”

(Kiemelt képümkön: Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter. Fotó: Gorana Jakovljevic / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)