Nem javasolja kismamáknak a harmadik oltást Merkely Béla

Az Semmelweis Egyetem rektora szerint mind az 5 itthon használt vakcina hatásos, de aki fél, kérheti orvosától a harmadik oltást.

2021. július 19., 19:55

Szerző:

A harmadik oltással összefüggő klinikai adatokat most is gyűjtik a szakértők, ugyanis a vakcinák klinikai vizsgálata és engedélyeztetése hagyományosan évekig tartó folyamat – mondta Merkely Béla az Index-nek. A Semmelweis Egyetem rektora kiemelte, előfordul, hogy a beoltott megfertőződik, de azok esetében, akik mindkét dózis felvették, a súlyos kimenetelű betegség rendkívül ritka. A harmadik vakcina négy hónappal a második oltás beadása után kérhető, de az oltóorvosok ettől eltérhetnek – folytatta a lap.

Az egyetemen végzett vizsgálatok kimutatták, mind az öt kétdózisú vakcina hatásosan ki tudja váltani az ellenanyag-termelést. Merkely Béla azt tanácsolja annak, aki továbbra is fél, hogyha a kezelőorvosa azt javasolja, akkor kérje a harmadik oltást. Elmondta, az orvosi protokoll napokon belül a háziorvosoknál lesz. Az irányelv szerint, akit először vektorvakcinával vagy elöltvírus-alapú oltóanyaggal (Szputnyik V, AstraZeneca, Sinopharm) oltottak, harmadik oltásként mRNS-alapú oltóanyagot (Pfizer, Moderna) kapjon, és fordítva. A Pfizer Hungary Kft. viszont nem ajánlja az oltóanyagok felcserélhetőségét és kombinált alkalmazását.

Merkely Béla szerint az oltó orvos feladata eldönteni, hogy milyen vakcinát ad be harmadikként, ő mindenestre azt javasolja, hogy az mRNS-oltással rendelkezők vektorvakcinát kapjanak, és fordítva. A kismamáknak nem ajánlja a harmadik oltást, mert ehhez kevés adat áll még rendelkezésre. Annak szükséges a harmadik oltás, akinek gyenge az immunrendszere, például azok az onkológiai betegek, akik kemoterápiát kapnak. A legfontosabb az első két oltás felvétele, hiszen, mint mondja a hazánkban is fellelhető delta-variáns, ami egy fertőzőképesebb mutációja az eredeti koronavírusnak, könnyebben megbetegíti az oltatlanokat.

Kiemelte, nem áll rosszul az ország az oltások számával, a negyedik hullámnak azok lesznek kitéve, akik nem kérték az oltást. Megfelelő védettséget a kétdózisú vakcina, mindkét dózisa jelenti. Néhány hét múlva az orvostanhallgatók és rezidensek is házról-házra járnak majd, hogy azokat az időseket, akik eddig nem tudták felvenni az oltást vagy nem kértek az oltásból, meggyőzhessék. Jöhet majd az úgynevezett Junior-vakcina a 12 év alattiak számára. Ez azt jelenti, hogy a 40 kilogramm alatti gyermekeket a dózis felével, negyedével oltják majd.

(Kiemelt kép: Budapest, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszél az egyetem vezetésével májusban végzett H-UNCOVER országos reprezentatív koronavírus-szűrés (COVID-19) végleges eredményéről tartott sajtótájékoztatón a Semmelweis Egyetemen 2020. július 1-jén. MTI/Kovács Tamás)