Navracsics: Azt a pártcsaládot hagyta el a Fidesz, amely a legfőbb identitásom

Nagyon szomorú és tanácstalan, keresi a szavakat tegnap délután óta, még mindig a csodára vár – mondta a volt uniós biztos a Fidesz kilépéséről az Európai Néppártból.

2021. március 19., 12:00

Szerző:

Azt a pártcsaládot hagyta el a Fidesz, amely a legfőbb identitásom – mondta Navracsics Tibor Fiala János Keljfeljancsi című műsorában. A fideszes politikus még mindig nem ocsúdott fel abból, hogy a Fidesz tegnap bejelentette, kilép az Európai Néppártból.

„Hiszek a protokollban, ez számomra nem egy Twitter-üzenetet ér meg, és azt sem értem, miért Novák Katalin tette közzé. Még mindig erősen kapaszkodom abba a ténybe, hogy Hölvényi György személyében a KDNP benn maradt az Európai Néppártban.”

A Keljfeljancsi adásában Fiala János megkérdezte, megfordult-e már Navracsics Tibor fejében, hogy átlép a KDNP-be. Erre igennel válaszolt a konzervatív politikus.

„Szinte mindent át kell fogalmaznom magamban, egy új identitás nem alakul ki egyik napról a másikra. Hogyan értelmezzem a Fidesz helyét az európai politikában? Ki vagyok én a Fideszben? Döntési helyzetben vagyok-e?

Navracsics Tibor azt is elmondta, komoly önvizsgálatot tart, vajon mindent megtett-e, hogy pártja a néppárt tagja maradjon. „Úgy érzem, ami tőlem telhető volt, annak idején mindent megtettem, hogy elsimuljanak a néppárt és a Fidesz közötti konfliktusok. Öröm az ürömben, hogy nem akkor történt a szakítás, amikor uniós biztos voltam.”

A beszélgetés során az SZFE „Emergency Exit” diplomamentési programja is szóba került, amely szerint öt európai egyetem átvenné a hallgatókat, elismernék korábbi kurzusaikat és megszerzett kreditjeiket. Navracsics Tibor kijelentette, bár nem ismeri pontosan a megállapodást, de mindenképpen politikai, és nem felsőoktatási döntésnek tartja a diplomamentési programot. „Szerintem ez egy politikai megállapodás. Az oktatás garanciája az akkreditáció, márpedig a Free SzFE mozgalom nem akkreditált szervezet.”

Az európai uniós oltáshelyzetről úgy vélekedett, most a tagállamok kormányai viszik a bőrüket a vásárra. „Emberéletek és politikai karrierek forognak kockán a vakcinaellátás során. A polgárok a kormányokat teszik felelőssé a gyorsaságot illetően. Láthattuk Szlovákiában, milyen komoly kormányválságokat képes kialakítani a felelősség áthárítása, s az, ha nem hajlandóak egyes vakcinákat elfogadni.”

Navracsics Tibor szerint a járványtörténet egyik legizgalmasabb része, erősödik vagy gyengül az Európai Unió. „Hatalmas kérdés, vajon ez egy új korszak kezdete, vagy a régi korszak zűrösebb változata? Az Európai Bizottság folyamatosan azt kommunikálja, hogy átmeneti időszakot hozott létre a pandémia. Kérdés, lesz-e visszatérés?”

(Kiemelt kép: MTI | Krizsán Csaba)