Rendkívüli látogatást tesz Budapesten a NATO főtitkára

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára és Orbán Viktor szerdán találkoznak, hogy a washingtoni NATO-csúcs napirendjét átbeszéljék, ami magában foglalja Ukrajna támogatását, valamint a NATO további erősítését is.

2024. június 11., 16:47

Szerző:

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a héten Budapestre látogat, hogy találkozzon Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. 

„Ez része a főtitkári feladatomnak, hogy találkozzak az egyes NATO-országok vezetőivel, és megállapodjak velük, hogy egyetértés legyen közöttünk”

– magyarázta Stoltenberg a rigai B9 csúcstalálkozón tett küszöbnyilatkozatában. Hozzátette, alig várja, hogy Budapesten leülhessen Orbán Viktorral megbeszélni a washingtoni NATO-csúcs napirendjét, amely magában foglalja Ukrajna támogatását, valamint a NATO további erősítését is.

A NATO főtitkára összességében a találkozótól azt várja, hogy Magyarország a beleegyezését adja a kijevi segélykoordináció megerősítésére és a pénzügyi támogatás jóváhagyására. 

Orbán Viktor és Jens Stoltenberg egyébként szerdán közös sajtótájékoztatót tart, melyen várhatóan beszámolnak a tárgyalás eredményeiről.

Orbán elutasít minden ukrajnai NATO-akciót

A NATO-főtitkárra nehéz tárgyalás vár, hiszen mint ismert, Orbán Viktor és kormánya elutasít minden NATO-s szerepvállalást az Ukrajnában zajló háború kapcsán. A miniszterelnök korábban hangsúlyozta is, hogy nagyon közelinek érzi azt a pontot, amikor kilépünk az ukrajnai szerepvállalást előkészítő minden NATO-akcióból. Hozzátette, a lépést még meg kell tárgyalni a szervezet jelenlegi és leendő főtitkárával.

„Világossá kell tennünk, hogy Magyarországnak joga van ragaszkodni a NATO alapszerződéséhez, amihez csatlakoztunk”

– fogalmazott Orbán Viktor, felidézve, hogy a dokumentum védelmi szerződésként határozza meg a szervezetet. Hozzátette, éppen ezért senki sem kényszeríthet bennünket arra, hogy a NATO-tagállamok területén kívül katonai akcióban vegyünk részt, és arra sem, hogy abba pénzt adjunk. Megemlítette, hogy a NATO évente 40 milliárd dollárt követel e célra a tagállamoktól, de ő ezt eddig nem volt hajlandó jóváhagyni. Szerinte a spekulánsok degeszre keresik magukat a háborún, a kormányok pedig az ő érdeküknek megfelelően politikai érveket szolgáltatnak arra, hogy ha már ennyit invesztáltunk a háborúba, ne hagyjuk veszni azt, amit eddig beletettünk, tegyünk bele még.

„És ennek sosincs vége, illetve a vége ott van, amikor emberek milliói meghalnak”

– összegzett.

A kormányfő végül hangsúlyozta: a szuverenitást veszélyeztető behatolásokra a nyugati koalíciós kormányok megoszthatósága, tagjaik eltérő érdekvilága ad módot, de mi meg tudjuk védeni az ország függetlenségét, hiszen nálunk „egy a tábor, egy a zászló“, és kitanultuk a Brüsszelből jövő nyomás kezelését.

(Kiemelt képünkön Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára látható. Forrás: Vesa Moilanen / Lehtikuva / AFP)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.