Nácik miatt módosulhat a rendszámrendelet

A Telex olvasói hívták fel a portál figyelmét arra, hogy az új rendszámokkal Adolf Hitler kései tisztelői alaposan vissza tudnak élni. Megkérdezték az Építési Minisztériumot, így most a rendelet módosulhat.

2023. január 3., 19:23

Szerző:

Több új egyéni, fizetős rendszám-kombináció, például a HH-HH-888, is alkalmas lehet neonáci szimpátia rejtett kinyilvánítására, írja a Telex. A problémával kapcsolatban a kormányhivatalok kétértelmű válaszai után a Telex megkereste az Építési és Közlekedési Minisztériumot is, hogy megkérdezzék, terveznek-e Ausztriához és Németországhoz hasonló intézkedést hozni az esetleges visszaélésekkel kapcsolatban.

Krakkó Ákos, a minisztérium szóvivője a portál megkeresésére úgy reagált, fontolóra veszik a rendelet célszerű módosítását. A cikk szerzőjének azt írta, „részben éppen öntől, illetve a Telextől is értesültünk arról, hogy a témában Németország sokszorosan érintett, ahol ugyanakkor ennek szabályozását is megoldották. Amennyiben Németországban ezt a kérdést valóban megnyugtatóan tudták kezelni, és azok a jogi megoldások itthon is alkalmazhatóak, úgy német mintára pontosítani fogjuk a szabályokat.”

A hírportál cikke olvasói tájékoztatás után egy egyedi példát is bemutatott, amelyben a HH-HH-88 rendszám tulajdonosa Facebookon egyértelművé tette, azt egyértelműen az Adolf Hitler náci diktátor iránti tiszteletből választotta. Mint az ismert, Hitlernek a náci Német Birodalomban a Heil Hitler!-köszöntés járt, az ábécé nyolcadik betűje, a H kétszer megjelenítve, avagy a nyolc kétszer pedig nemzetközi, ismert utalás erre a köszöntési formára. Ennek ellenére a megkérdezett kormányhivatalok az új rendszámrendelet alapján nem tudtak egységes gyakorlatot kialakítani arra, engedélyezik-e az ilyen egyéni, fizetős új rendszámok kiadását. Volt olyan kormányhivatal, ami a Nyelvtudományi Kutatóközpontra hivatkozva ennek megtagadását támogatta, de volt olyan is, ami nem így döntött.

A probléma arra hívja fel a figyelmet, hogy az új formátumú rendszámok ezeket a fajta visszaéléseket is megkönnyítik.

(Kiemelt kép: A 2022. július 1-től újonnan forgalomba kerülő járművek rendszámtáblájának mintája a 2022. június 8-án készült fotón. Fotó: MTI/Demecs Zsolt)