Mutatjuk, most épp melyik városainkban veszélyes a levegőminőség

Tovább romlott a levegő minősége a magas szállópor-koncentráció miatt .

2022. január 15., 12:32

Szerző:

Északkeleten tovább romlott a levegő minősége a magas szállópor-koncentráció miatt – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szombaton az MTI-vel. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szombati adatai alapján Miskolcon, Putnokon, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren, továbbá Salgótarjánban, Egerben és Hernádszurdokon is veszélyes a levegőminőség.

Miskolc polgármesteri hivatala szombaton azt is közölte az MTI-vel, hogy a településen az automatikus mérőállomásokon a szálló por koncentrációja túllépte a tájékoztatási küszöbértéket, ezért Veres Pál polgármester

elrendelte a füstködriadó (szmogriadó) tájékoztatási fokozatát, amikor tilos bármilyen nyílt téri égetés.

Mindemellett a polgármester a lakosságtól azt kérte, ne használják a személyautót (főleg a dízelüzeműeket), utazzanak közösségi közlekedéssel. Ha lehetséges, mérsékelni kell a szilárd (szén-, fa-) és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát; ha van lehetőség gázfűtésre, inkább azt használják.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy ne égessenek hulladékot, műanyagokat, és kerüljék a porképződéssel járó tevékenységeket.

Az NNK adataiból az is kiderül, hogy Oszlár levegőjét egészségtelennek minősítették. Emellett további hat településen kifogásolt a levegőminőség. A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes minősítést.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)