Mutatjuk, mely országrészekben várható ónos eső

Azokon a területeken, ahol narancs vagy piros riasztást adtak ki ónos eső miatt, senki ne induljon útnak.

2021. december 26., 15:00

Szerző:

Mindenhol elsőfokúra mérsékelték vagy visszavonták a riasztásokat, de éjjel és hétfőn ismét többfelé várható ónos eső, így ismét több járásra kiadhatja a legmagasabb fokú riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Az MTI-hez vasárnap kora délután eljuttatott veszélyjelzésében az OMSZ felhívta a figyelmet, hogy

az átmeneti szünet után a déli országrészben éjjel és hétfőn ismét jelentős mennyiségű ónos eső hullhat.

Kifejtették: késő estig átmenetileg gyengül, több helyen megszűnik a vegyes csapadék. Késő estétől dél, délnyugat felől újabb csapadékrendszer érkezik, amely hétfőn elsősorban az ország délkeleti felét/harmadát érintheti, s ebből újabb, több milliméter ónos eső várható – kiemelten a Dél-Dunántúlon és az Alföld déli, délkeleti felén.

Hétfő estétől kelet, északkelet felé helyeződik a csapadék súlypontja, de hogy ez a csapadékrendszer merre terjeszkedik, még bizonytalan.

Az ónos eső veszélye miatt Békés és Csongrád-Csanád megyére adták ki a harmadfokú figyelmeztetést hétfőre. Baranya, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére másodfokú, továbbá Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az ónos eső veszélye miatt.

Vasárnap estig főként a Dél-Dunántúlon helyenként gyenge havazás, hószállingózás még előfordulhat, ebből számottevő hóréteg a legtöbb helyen nem alakul ki, csupán néhol lehet maximum 1-2 centiméter hó. A késő estétől érkező újabb csapadékzóna az ország északi, északnyugati részén ismét hozhat havazást. A várható friss hó általában maximum 5 centiméternyi lehet, de lokálisan ennél több is hullhat.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője korábban az MTI-hez eljuttatott közleményében azt kérte:

indulás előtt mindenki tájékozódjon arról, hogy van-e érvényben meteorológiai riasztás. Azokon a területeken, ahol narancs vagy piros riasztást adtak ki ónos eső miatt, senki ne induljon útnak

 – fűzte hozzá.

A szóvivő azt ajánlotta az embereknek, hogy használják a katasztrófavédelem VÉSZ nevű alkalmazását, amely ingyenesen letölthető Android és iOS operációs rendszerű mobileszközökre.

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a met.hu címen, az aktuális útviszonyokról pedig az utinform.hu oldalon lehet tájékozódni – írta.

(Kiemelt kép: Budapest, 2017. február 1. Az ónos eső miatt síkossá vált járda Budapesten, a Móricz Zsigmond körtéren. Fotó: MTVA / Bizományosi / Turbéky Eszter)

A vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár gyakorlatozik a jövő hét elején Szolnokon, ezért megnövekedett hanghatásra kell számítani – közölte a szolnoki polgármesteri hivatal közleményben.

I. Judit, a Vácott ismert kineziológus és kétgyermekes édesanya szerda este 11-kor tűnt el. Ismerősei Facebook-felhívásokban és személyesen is keresték, ezrek osztották meg az eltűnéséről szóló posztokat, illetve a rendőrség is az eltűnt emberek körözési listájára tette őt. Pénteken aztán találtak egy holttestet a Dunánál.

2023. február 3., 15:44

A szombat éjfélig tartó havazás, havas eső és viharos széllökések miatt adott ki figyelmeztetést az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Azt kérik, csak megfelelő műszaki állapotú, a szokásosnál jobban megtankolt, a téli körülményekre felkészített  járművel induljanak csak útnak.