Energiaválság: a Momentum támogatja a nemzeti energiacsúcs összehívását

A nehéz helyzetbe kerülő önkormányzatok nevében Gémesi György kezdeményezte a testületet, amit az ellenzéki párt is támogat.

2022. szeptember 17., 17:49

Szerző:

A Momentum Mozgalom teljes mellszélességgel támogatja a nemzeti energiacsúcs összehívását, amelyet Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke kezdeményezett Orbán Viktor miniszterelnöknél.

Az ellenzéki párt az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta, a nemzeti energiacsúcsra felhívó kezdeményezés azért született, mert az önkormányzatok növekvő energiaköltségei miatt országszerte veszélybe kerültek olyan önkormányzati szolgáltatások, mint a közvilágítás, a távfűtés, a hulladékszállítás, az önkormányzati épületek és létesítmények üzemeltetése.

A Momentum indokoltnak tartja, hogy mielőbb összehívják a nemzeti energiacsúcsot a kormány képviselőivel, az energiaellátásért, az energia-szolgáltatásért, kereskedelemért felelős valamennyi állami és piaci szereplővel, az önkormányzati érdekszövetségekkel, valamint a Magyar Tudományos Akadémia képviselőivel.

Továbbá a Momentum egyetért azzal is, hogy az önkormányzatok energiabeszerzéseire - az alapvető közszolgáltatások biztonságos működtetéséért - a kormány a benzinhez és egyes élelmiszerekhez hasonlóan vezessen be „ársapkát” 2023 áprilisáig, a fűtési szezon végéig.

A kialakult helyzetben csak közösen, összefogással találhatunk megoldást az energiaválság jelentette kihívásokra - írta az ellenzéki párt a közleményben.

(Kiemelt kép: Nyikoráné Kóczi Erzsébet karján fiával, Dáriusszal az előre kifizetett villanymennyiséghez járó kódot üti be a villanyórába bérelt házuknál, az ócsai lakóparkban 2013. július 3-án. MTI Fotó: Kovács Tamás)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.