Kormányinfó – fázni fogunk az állami szervek intézményeiben, de a távhősök megnyugodhatnak

Kormányinfót tartottak csütörtök délelőtt, amelynek középpontjában az energiaválság, és a gázárak emelkedése, valamint az emiatti kormányzati döntések voltak.

2022. szeptember 8., 12:05

Szerző:

Csütörtök délelőtt 10 órakor kezdődött a kormányinfó a szokásos felállásban: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivővel. Gulyás közölte, hogy a kormány a szerdai maratoni ülésén az energiaellátásról és az energiaárakról tárgyaltak. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a szankciós politikai nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, ezért energiaválság van Európában. A gázár emelkedett a legnagyobb mértékben, ami miatt takarékoskodni kell.

Ezt a takarékoskodást a kormány saját magán kezdi el, ezért 25 százalékos gázcsökkentést írtak elő minden állami intézményben a kórházak és a bentlakásos intézmények kivételével. Emiatt például a Miniszterelnökségen is 18 fok lesz a maximum – derült ki az ATV kérdésre. Az állami szerveknek két héten belül kell elkészítenie a gázcsökkentésről szóló terveit. Egyelőre még nem vezetik be az iskoláknál a 18 fokos korlátozást, ezzel az illetékes minisztériumnak kell foglalkoznia.

A kormány az energiaválság miatt tűzifa- és barnaszénprogramot hirdet, amelynek részeként hatósági áras lesz a fa, amit jövő héttől közvetlenül az erdőgazdaságoktól lehet majd venni. Guylás szerint 10 köbméter fa jut minden háztartásra. Vásárláskor ezért valószínű, hogy a vevők lakcím kártyáját elkérik. Újságírói kérdésre elmondta, hogy jövő hét csütörtöktől lehet hatósági áras tűzifát venni. A barnaszénnel kapcsolatban közölte, hogy a kitermelés növelése a cél, ami érdekében lépéseket tesz a kormány.

Továbbá kijelentette, hogy a távhővel kapcsolatos hírekkel ellentétben

a kormány nem változtat a távhő árán.

Valamint programot indítanak, hogy minden, távhőt használó lakásnak legyen saját mérőórája. Emiatt 28 fillérrel emelik az árat, de ezt nagyrészt az ipari fogyasztók állják. 

Az élelmiszer és a benzinárstopról a következő kormányülésen dönt a kormány. Mindkettő október 1-ig van érvényben.

Gulyás elmondta véleményét a Mi Hazánk Horthy-szobor avatásáról is. Gulyás szerint egy nyilvánvaló provokációról van szó. A Mi Hazánk parlamenti szoboravatásával kapcsolatban azt ajánlotta, hogy tanulmányozzák Antall József a kormányzóval kapcsolatos írásait.

Európa-szerte műtrágyahiány lépett fel, ami egy drámai helyzetet alakított ki – közölte a miniszter. A legtöbb gyár már leállította a telephelyeit, – köztük a Nitrogénművek is – vagy csökkentette termelését. Szerinte alternatívákat kell használni, ugyanis nem lesz egyhamar megfizethető a műtrágya.

A kormány alulbecsülte az inflációt, de emiatt még nem biztos, hogy módosítják a jövő évi költségvetést. A november-decemberi adatok viszont befolyásolhatják ezt, a kormány majd januárban tekinti újra át a helyzetet – jelentette ki Gulyás.

Jelenleg 80 napra elegendő gáz van a tározókban a jelenlegi fogyasztás mellett.

A pedagógusok béremeléséről Gulyás felidézte, hogy a tanárok januárban 10 százalékos béremelést kapnak. Kijelentette, hogy a kormány további fizetésemelést szeretne adni, viszont ez már az uniós források megérkezésétől függ.

A Vodafone felvásárlásáról elmondta, hogy még tart az ügylet vizsgálata. Szerinte a kormány nagy valószínűséggel hitelből fogja felvásárolni a céget.

Az RTL Szentkirályi Alexandrát kérdezte egy korábbi TikTok videójáról, amelyben a fűtés lecsavarásán gúnyolta. A szóvivő szerint akkor még más volt a helyzet.

A cementgyárak sorozatos leállása miatt felmerült egy állami cementgyár építése – közölte a miniszter. Így próbálnák meg a jövőben elkerülni az esetleges cementhiányt.

A téli hónapokra felfüggesztik a végrehajtásokat, általános rend szerint – mondta Gulyás Gergely. A kérdés azért aktuális, mert akár 20 nap alatt is kilakoltathatnak egy családot egy ingatlanból. 

A Népszava kérdésére Gulyás elismerte, hogy az energiaválság miatt lesz, ahol be kell zárni kulturális intézményeket, vagy a nyitvatartáson változtatni. Erről viszont a fenntartók döntenek majd.

A kormány tárgyalt a Mátrai Erőmű újraindításáról, ahol számos zöldítő beruházás indult meg folytatólagosan. Gulyás elmondása szerint a jelenlegi helyzetben szükség van a lignites áramtermelésre, ezért 2029-ig fenntartják a Mátrai Erőmű működését.

(Kiemelt kép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. szeptember 8-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)