Akár húsz nap alatt is vihetik a végrehajtók a lakásokat

Felgyorsultak a végrehajtási eljárások, az ingatlanokat akár húsz nap alatt is el lehet árverezni. Az új szabályok egyik benyújtója a végrehajtókkal kapcsolatos, botrányos ügyben megbukott korábbi fideszes államtitkár, Völner Pál volt. 

2022. szeptember 6., 15:57

Szerző:

Az új szabályok értelmében akár a végrehajtás kitűzésétől számítva akár egy hónapon belül elveszíthetik otthonukat a bajba került családok – írja a 24.hu. 

Lényegesen kevesebb idő maradt jogorvoslatra

Ezeket a változtatásokat még 2020 júliusában az igazságügyi tárca javaslatára fogadta el a parlamenti többség. Ekkor még Völner Pál  volt minisztérium végrehajtási ügyekért is felelős államtitkára. Az a Völner Pál, akit azóta hivatali vesztegetéssel vádol az ügyészség, amiért hosszabb időn keresztül alkalmanként 2-5 millió forintnyi kenőpénzt vett át a végrehajtói kar vezetőjétől, az immáron kilenc hónapja letartóztatásban lévő Schadl Györgytől.

A szabályok 2021 januárja óta vannak érvényben, ám idén júniusig védte az árverezési moratórium az adósokat. A korábban minimum hatvan napos eljárás ma már húsz nap alatt is végbemehet. Hogy a folyamat mennyire gyors, az az általunk is bemutatott bébi eset a legjobb példa: az önkormányzat megállapította a hárommillió forintos kikiáltási árat, Brunner Imre bébi polgármester pedig pontosan ennyiért meg is vette a családi házat, amiből most az ott generációk óta lakó családnak is ki kellett költöznie. Ráadásul a felújításra szoruló parasztház értékét maga az önkormányzat jegyzője állapította meg. Június 15-én járt le a moratórium, június 27-én tette fel az online árverésre a végrehajtó az ingatlant, a licit július 17-én zárult, július 26-án pedig a polgármester vevőként aláírhatta az árverési jegyzőkönyvet a végrehajtónál. A családnak a vételár kifizetésétől számított harminc napon belül át kellett adnia az ingatlant. 

„A módosítás alapvető célja a végrehajtási eljárás gyorsítása volt, a jogalkotó azonban adós maradt a tisztességes eljárást biztosító garanciális feltételek biztosításával, így az adós rendelkezésére álló jogorvoslati intézmények kiüresednek. Azáltal, hogy a jogalkotó elmulasztotta a végrehajtási törvény szerinti jogorvoslati kérelmek elbírálási idejét szinkronba hozni a végrehajtási eljárás gyorsítását szolgáló rendelkezésekkel, jelentősen csökkentette a végrehajtási eljárások felett gyakorolható bírósági kontrollt, és ezzel zöld utat enged az árverési eljárás »bírósági beavatkozástól« mentes lefolytatására – nyilatkozat a 24.hu-nak Nagyabonyi-Gondy Mónika, az Utcajogász Egyesület szakértője. 

Az adósnak ugyanis 15 napja van arra, hogy a végrehajtó intézkedése ellen kifogással éljen. A kifogást a végrehajtónak kell benyújtania, akinek három napja van továbbítania azt a bíróságra. A bíróságnak pedig további 45 napja van arra, hogy elbírálja a kérelmet. Mire tehát a bíróság dönt, addigra az adós elveszíti az ingatlanát. Az adósok nemcsak a határidők lerövidítése miatt kerültek hátrányosabb helyzetbe, hanem már az értékbecslésnél is. Amennyiben úgy érzik, hogy az ingatlanukat áron alul akarják árvereztetni, akkor nekik kell letétbe helyezniük a szakértői vizsgálat díját.  „Ez nem olcsó mulatság, 100 ezer forint feletti összegről lehet szó, nem életszerű, hogy egy nehéz helyzetben levő adósnak lenne erre pénze” – nyilatkozza Nagyabonyi-Gondy.

Az Utcajogász Egyesület szerint a végrehajtási törvény 2020-as módosítása alaptörvény-ellenes, mivel sérti az adósok tisztességes eljáráshoz és jogorvoslathoz való jogát, ezért még annak hatályba lépése előtt, 2020 őszén az alapvető jogok biztosához fordultak, hogy hivatalból kérjen normakontrollt az Alkotmánybíróságtól. Az ombudsman azonban eddig nem reagált a beadványukra.

(Kiemelt fotónk illusztráció: A Magyar Szociális Fórum mozgalom tiltakozó akciója egy 11 fős család kilakoltatása ellen. MTI Fotó: Mihádák Zoltán)

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.