Mol-elnök a benzinárstopról: Ha olcsón adok valamit, azzal az emberek nem fognak takarékoskodni

Hernádi Zsolt szerint a benzinárstop 60-70 százalékát a Mol finanszírozza.

2022. október 6., 19:56

Szerző:

Kritizálta a benzinárstopot a Mol elnök-vezérigazgatója, meg arról is beszélt, hogy szerinte az orosz gázról és olajról túl drága lenne leválni - írja a Hvg.hu.

Nem tudunk takarékoskodni azzal, ami mesterségesen olcsó

„Amikor én valamit olcsón adok, mesterségesen nagyon olcsón adok, azzal az emberek nem fognak takarékoskodni”

– kritizálta a benzinárstopot Hernádi Zsolt, a Mol Csoport elnök-vezérigazgatója a 21. század intézet élő videós interjújában csütörtök délután.

Azt mondta, hogy a benzinárstop nem a kormánynak, hanem a Molnak kerül sok pénzbe. Sőt, szerinte a kormány által bejelentett (rezsicsökkentéssel kapcsolatos) intézkedések 60-70 százalékát a Mol finanszírozza.

A beszélgetésben végigtekintettek a gázhelyzeten. Hernádi szerint Európának új energiaforrásokat kell keresnie az orosz helyett, ami nem könnyű és nem is olcsó, de Európába nem is tudnak annyi földgázt behozni más forrásból, ami elég lenne. Az idei téli fűtésre van elég gáz, a jövő évi attól függ, hogy idén mennyit használunk el belóle.

A Mol-vezérnek meggyőződése, hogy Közép-Európa nem tud leválni az orosz gázról, szerinte a leválás „nagyon sok pénzbe fog kerülni, hosszú ideig fog tartani, és ki leszünk szolgálatva más szállítóknak”. Ahogy nem lenne olcsó az orosz olajról sem leválni, a Mol-finomítók átalakítása más olajok kezelésére szerinte például 500-600 millió dollárba kerülne, és akkor még ott van az Adria olajvezeték kapacitáshiánya.

(Fotó: Szántai Edina/168.hu)