Milliós havi tiszteletdíjakat fizetnek a Magyar Kertörökség Alapítvány kuratóriumának

Milliárdos támogatásból gazdálkozik a Magyar Kertörökség Alapítvány (MKA), ebből jut mindenre: külföldi konferenciákra, milliós tiszteletdíjra, a megrendelt stratégiai tárgyú tudományos mű megalkotásával azonban szűk a határidő, és még csak a feltárási szakaszban tart a projekt. 

2023. augusztus 30., 10:37

Szerző:

A Magyar Kertörökség Alapítvány 68 millió forintos támogatást kapott a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) a Tokaj-Hegyalja desztináció kertörökségének és kertpotenciáljának stratégiai tárgyú tudományos mű megalkotása és a kapcsolódó előterjesztés előkészítő anyagának elkészítésésére. A dolog furcsasága, hogy Guller Zoltán kétszeresen is érdekelt, hiszen ő az MTÜ vezérigazgatója, és az MKA egyik kuratóriumi tagja – számol be a 24.hu

Az MKA létrejöttét 2021 októberében jelentették be, célja, hogy megőrzi és elősegíti a fenntarthatóságát a hazai és a Kárpát-medencei kertörökségnek. Magukra így tekintetenek: „civil szakmai ernyőszervezetként hazánkban egyedüliként fogja össze és segíti a magyar történeti és történeti értékű kertek fenntartásával és megújításával kapcsolatos kormányzati és civil kezdeményezéseket” – írta az alapítvány a 24.hu kérésére.

Az alapítási dokumentumaikban lévő adatok szerint a hazai kertvagyon becsült nagysága mintegy 660 négyzetkilométer, a legértékesebb 408 történeti kert 58 százaléka állami tulajdonú. 

Az alapítvány 2022 júliusában stratégiai együttműködést kötött a hazai kertturizmus fellendítése érdekében a Magyar Turisztikai Ügynökséggel. „Ennek része a Tokaj-Hegyalja borvidék szőlőskertjeit, kastély- és kúriakertjeit összefogó turisztikai kertútvonal szakmai kidolgozása 2023. szeptember 30-ig. A kerttörténeti (ezenkívül geológiai, topográfiai, vízrajzi, településtörténeti) kutatásba bevonjuk az érintett társszakmákat (tájépítész, kerttörténész, kertrégész, stb.) is. A kutatás Tokaj-Hegyalja 22 településén található több mint 30 kastélykert/kúria kertre vagy szőlőskertre terjed ki” – írták.

Arra való tekintettel, hogy a szerződésben vállalt feladat teljeítése még a felmérés fázisban tart, nem tudták megmondani, hogy pontosan melyek az érintett kastélykertek, kúriák.

A határidő azonban már a nyakukon, ugyanis szeptember 30-ig kész kellene lenniük. Azokra a kérdésekre, hogy a tudományos jellegű művet publikálják-e vagy, hogy várhatóan milyen hosszú lesz az elkészült anyag, nem fejtették ki.  

Az MKA 2021-ben és 2022-ben közel egymilliárd forint állami támogatásból gazdálkodott. A portál megkérdezte az MKA-t, az Építési és Közlekedési Minisztériumot és a Lechner Tudásközpontot is, hogy mire használták a forrásokat, konkrét projektet egyik intézmény sem említett. A minisztérium és az MKA elmondta, hogy többek között „történeti kertek adattárának létrehozása, zöldinfrastruktúra-tervezés, építés és fenntartás kereteinek és szakmai programjának kialakítása, szakmai kereteinek meghatározása, klímaadaptív növényfajok alkalmazási lehetőségei hazai történeti kertekben, történeti kertek matuzsálem fáinak vizsgálati módszertana és ápolási-kezelési útmutatója” készült ezekből az összegekből. 

Egyebek mellett nemzetközi konferenciák részvételére is fordítottak a támogatásokból. Például az örökségvédelem újraindítása érdekében Torontóban szervezett konferencián a Magyar Kertörökség Alapítvány delegációjának tagjaként részt vett Dr. Herczeg Ágnes az MKA elnöke, Dr. Dévényi Gergely kuratóriumi tag, a Volánbusz korábbi vezére, a BKK korábbi vezérigazgató-helyettese, valamint Nagy Edina Eszter. Nagy Edina Eszter, a Hellohungary turisztikai portál projektgazdája, stratégiai tanácsadója. Erre a turisztikai portálra osztottak ki 630 millió forintnyi közpénzt a Covid alatt.

A támogatások jelentős része bérköltségre megy. Az első teljes évben, 2022-ben 188 millió forint volt. Ebből több mint hetven millió forint juttatást kaptak a kuratóriumi tagok – az alapítvány válasza szerint kilenc tagja van a kuratóriumnak, azonban Guller Zoltán, Kieselbach Tamás Ákos, Herczeg Ágnes és Dévényi Gergely lemondott kuratóriumi tiszteletdíjáról. Tehát az említett összeg öt felé oszlik, Fekete Albert tájépítész, Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, Rosivall László Ferenc orvos, Vály Judit Gabriella, az Euroleasing vezérigazgatója és Vincze Attila tájépítész egyenlő arányban részesül belőle,

vagyis havi 1 millió 178 ezer forintot ér a tagság. 

„A Magyar Kertörökség Alapítvány 2023-ban 225 millió forint finanszírozásban részesült, 200 millió forint értékben az Építésügyi és Közlekedési Minisztériumtól, 25 millió forint értékben pedig a Magyar Turisztikai Ügynökségtől” – írta az alapítvány a 24.hu kérdésére, ebben azonban még nem szerepel a turisztikai ügynökség által nemrég megítélt támogatás.

(Kiemelt képünkön Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója az MTÜ strandfejlesztési programjának negyedik üteméről tartott sajtótájékoztatón Zánkán 2020. július 31-én. Fotó: MTI/Vasvári Tamás)