Többe került a tavalyi Szent István napi médiakampány, mint a tűzijáték

Tavaly többet költött a kormány a Szent István napi ünnepségek média megjelenésére és egységes arculatára, mint magára a tűzijátékra – derül ki a Magyar Turisztikai Ügynökség honlapján közzétett dokumentumból. A rendezvény teljes költsége 10 milliárd 300 millió forint volt.

2023. január 13., 12:03

Szerző:

A 2022-ben megrendezett augusztus 20-i, Tűz és Fények játéka című tűzijáték és a hozzá tartozó műsor több, mint 4 kilométer hosszan, a Margit hídtól a Petőfi hídig tartott, 40 ezer pirotechnikai effektet használtak benne, illetve magát a fő számot még egy 600 drón által bemutatott drónshow, fényfestés és fényshow egészítette ki. Az Európa legnagyobb tűzijátékaként beharangozott showt az időjárás előrejelzések miatt egy héttel elhalasztották, de a kormány tartotta magát a hagyományhoz, és az államalapítás ünnepéből tavaly sem maradt ki a tűzijáték.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) akkor a Párbeszéd által indított közérdekű adatigénylés miatt sem árulta el az államalapítás ünnepére szervezett programsorozat költségeit, az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva azt írták: „a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános.” Később a sajtóra reagálva közleményt adtak ki, amelyben azt írták, hogy a hozzájuk érkezett adatigénylés a tűzijáték előzetes költségbecslését kérte, és megadták a rakéták beszerzési árát: nettó 1,3 milliárd forint, bruttó 1 milliárd 650 millió forint. A közlemény szerint ez megegyezett a 2021-es tűzijáték árával. 

A programsorozat teljes költségvetése

A 24.hu azonban megtalálta a teljes programsorozat végösszegét és a részösszegeket is a MTÜ honlapján, a közérdekű adatok közé feltöltött dokumentumok között. E szerint a rendezvény teljes költsége 10 milliárd 300 millió forint volt, ez pontokra lebontva a következő:

1. a tűzijáték: 3,2 milliárd

Ebbe beletartozik a tűzijáték és az állami rendezvényekhez kapcsolódó állami rendezvény biztosítás, a komplex rendezvényszervezési, technikai feladatok ellátása, az engedélyeztetési eljárások, a tűzijték, a fényshow, az épületvetítés, a drón show technikai megtervezése, a biztonságos lebonyolítás és logisztikájának teljes körű biztosítása.

2. az állami díszünnepség: 233 millió forint

3. a programsorozathoz tartozó rendezvények: 4,5 milliárd forint

Az engedélyeztetések, a tervezések, a technikai, biztonsági és logiszikai feladatok ellátása.

4. a médiaköltség: 2 milliárd forint

A médiatervezés, hirdetési felületek médiavásárlása, a TV-rádió, sajtó, online média, közterületi megjelenések, kreatív tervezések. 

5. az egységes arculati megjelenés: 351 millió forint

Ez a magába foglalja a weboldalfejlesztést, a márkaazonosítóval ellátott ruházat, a dekorációt illetve a kiegészítőket, poharakat.

Bár a 2022-ben tapasztalható gazdasági válság miatt sokan úgy gondolták, hogy a rendezvény költségét inkább a válság okozta károk enyhítésére kéne fordítani, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár úgy nyilatkozott, hogy drágább lett volna nem megtartani a tűzijátékot, mint megrendezni.

(Kiemelt kép: Tűzijáték a Duna felett Budapesten 2022. augusztus 27-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)