MTÜ: kamu, hogy 30-40 százalékkal visszaesett a vendégek száma a Balatonnál

A Magyar Turisztikai Ügynökség két százalékról tud.

2023. július 6., 12:14

Szerző:

Guller Zoltán a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) elnöke szerint hozzávetőlegesen két százalékos visszaess történhetett a Balaton vendégforgalmában. Szerinte Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke senkit nem akart megtéveszteni, amikor azt mondta, hogy „harminc, de akár negyven százalékkal is kevesebb vendég fordul meg a szövetség adatai szerint a Balatonon a mostani szezonban, és ők is inkább hétvégén, hétköznap még kevesebben választják a magyar tengert”, de szerinte kollégájának annyira szűk rálátása van a szektorra, hogy az jelentős torzításhoz vezet – irja az Index nyomán a 24.hu

Guller szerint a Balatonnál található 210 szállodából csupán 85 tagja a szövetségnek, nem beszélve a fennmaradó 13 ezer kisebb magánszálláshelyekről. Hozzátéve, hogy szakmaiatlan a szezon elején megállapításokat tenni, hiszen valós képet csak annak végén lehet adni. 

Jelenlegi adatok szerint a tavalyihoz képest összesen 22 ezerrel volt kisebb a vendégszám, amely mindössze két százalékos csökkenést jelent. A vendégéjszakák száma 2,71 millióról 2,57-re csökkent, ellenben a szállásadók bevétele 38,35 milliárdról 48,42 milliárdra ugrott. Szerinte, ha nem változnak a körülmények, év végére a tavalyit megahaladó vendégforgalomra számíthatnak.

 (Kiemelt képünk: Balatonkenese, 2020. augusztus 20. Fotó: Michal Fludra / NurPhoto / NurPhoto via AFP)