Csökkent a Balaton népszerűsége

A Balaton sokadik célpont lett a hozzánk látogató külföldiek körében – derült ki a KSH adataiból.

2023. június 22., 16:32

Szerző:

Nem a Balaton a külföldiek legnépszerűbb úticélja a főváros után. A nem magyar utazók inkább a fürdővárosainkat választják. A magyarokkal már más a helyzet: Budapest után ők legtöbbet a Balatonra utaztak voltak 2022-ben. A statisztikai hivatal adataiból kiderült az is, hogy az átlagos magyar tavaly naponta 20 ezer forintot költött külföldi útjai során, harmadával többet, mint egy évvel korábban – áll a Pénzcentrum összeállításában.

Tévhit, hogy a főváros mellett a Balaton a legnépszerűbb úticél a hazánkba érkező külföldiek körében – derült ki a KSH turizmussal kapcsolatos helyzetképéből.

A 2022-ben eltöltött vendégéjszakák száma alapján Budapest vezeti a rangsort a külföldi utazók körében majdnem 9,8 millió vendégéjszakával, ám második helyen nem a Balaton valamelyik jelentős városa éll, hanem Hévíz (482 ezer vendégéjszaka) és Hajdúszoboszló (453 ezer vendégéjszaka).

Sőt a negyedik és ötödik helyen is egy-egy kedvelt wellness-város, Bük és Sárvár áll 385 ezer és 373 ezer vendégéjszakával. A magyar tenger turisztikailag jelentősebb városai csak ezt követően jönnek a rangsorban, Siófok 319 ezer vendégéjszakával a hatodik, Balatonfüred pedig 235 ezerrel csak a nyolcadik. A kettő közé Debrecen ékelődött be 244 ezerrel. Más balatoni település nem is fért be a 15-ös toplistára.

(Kiemelt képünk: Fürdőzők a Balatonban a fonyódi szabadstrandon 2013. július 28-án. Fotó: MTI | Varga György)