Mit csinál a református Orbán Viktor a katolikus törvényhozók találkozóján?

Furcsán alakult a miniszterelnök római vakációja, ami tulajdonképpen nem is az.

2021. augusztus 27., 14:28

Szerző:

Rómában találkozik a katolikus törvényhozókkal Orbán Viktor – legalábbis Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerint. A sajtófőnök közleményben tudatta az MTI-vel, hogy a magyar kormányfő hivatalos találkozón vesz részt, miután a 444 egyik olvasója lefotózta Orbán Viktort a családjával egy római étteremben, ahogy vacsoráztak és a lap megírta, hogy Orbán Viktor Rómában vakációzik.

A kormányfő a katolikus törvényhozók 12. alkalommal megrendezett éves találkozóján vesz részt, amelyet minden esztendőben Rómában és az olasz főváros közelében fekvő Frascatiban tartanak meg – közölte a sajtófőnök. Valami bizonyosan történhet odakint, mert Novák Katalin arról posztolt a Facebookon, hogy éppen a pápával találkozott, ezek szerint a kormány több tagja is Rómában tartózkodik.

A történetről az Index is csak találgat: „Ha a Katolikus Törvényhozók Nemzetközi Hálózatának (ICLN) találkozójáról van szó, 2019-ben az eseményt a portugáliai Fatimában tartották" – írták. Az ICLN honlapján meg is találtuk, hogy augusztus 26-29 között valóban tartanak egy éves találkozót Rómában. A fotók tanulsága szerint erre Rétvári Bence KNDP-s politikust szokták elküldeni.

A honlap szerint az ICLN egy magánkezdeményezés, ahol a papság és a meghívott politikusok – katolikusok, vagy keresztények – találkoznak egymással. A szervezet minden alkalommal hangsúlyozza, hogy nem csak katolikusok, hanem más felekezetből érkező keresztények is részt vehetnek a találkozóikon, amelynek célja a beszélgetés és a kapcsolatok építése. Így lehetséges, hogy az egyre inkább jobbra tolódó és egyre inkább a kereszténydemokráciát a zászlajára tűző Fidesz vezetőjét is meghívták a találkozóra, bár ő református. Különösen fontos a Fidesznek egyébként ez a keresztény-vallásos tematika, Orbán évek óta szeret a „keresztény Európa" megmentőjének szerepében tetszelegni, mint aki megmenti a kontinenst a barbár iszlám támadásaival szemben. Ugyancsak Magyarországon rendezik a közeljövőben az Eucharisztikus Kongresszust, amire a pápa is ellátogat és aminek már külön Operatív törzse is van. (Bár nehezen hozták össze, mert állítólag először nem akart a magyar miniszterelnökkel találkozni, hiszen közismert, hogy teljesen más véleményt hangoztatnak a menekültekkel kapcsolatban.)   

A 4 napos, éves találkozón lehetőség van találkozni a pápával – erről a Vatikán weboldala is tudósított. A pápa idén egyébként arra kérte a törvényhozókat, hogy a közös jó érdekében vessék latba a befolyásukat és cselekedjenek a vakcinák igazságosabb elosztása, illetve a mindent eluraló technológiai fejlődéssel szemben.

A találkozókra a Vatikán sajtósán kívül újságírókat nem engednek be, emiatt az egész történet Orbán Viktor római kiruccanásáról és a katolikus törvényhozókról egy véletlen olvasói fotó kapcsán derült ki. 

Orbán Viktor egyébként református, egy amerikai tanulmány szerint – amelyet A The Conversation nevű nonprofit lapban tett közzé az American University School of International Service egyetem két professzora, Garret Martin és Carolyn Gallaher és a Telex szemlézett – a magyar miniszterelnök kezében csak a hatalma megerősítését szolgáló eszköz a kereszténység, melyet politikai ellenfelei ellen kardként, a kívülről érkező támadások ellen pedig pajzsként használ fel, ez pedig szerintük egy veszélyes, a demokráciát erodáló modellt eredményez.

A miniszterelnök alig egy hónapja beszélt a vallásosságáról a horvát Glas koncila című hetilapnak adott interjújában (itt a magyar, rövid verzió). A kormányfő szerint a minket körülvevő világ ellenséges mindannyiunkkal szemben, a jelenlegi folyamatokat pedig Európa lelkéért és jövőjéért folytatott kulturális, civilizációs harcnak tekinti. Úgy fogalmazott: a lövészárkokban ritkán folytatnak hitvitákat, hiszen mindannyian meg vagyunk támadva. Orbán Viktor ezért úgy vélte, hogy imára van szükségünk a teljes keresztény egységért, az ortodoxokat is beleértve, mert együttműködés nélkül nem tarthatjuk meg Európában a kereszténységet. Saját példájára utalva azt is mondta: a családjukban a lányok az anya, a fiúk az apa vallását követik, így katolikusok és kálvinisták élnek együtt szeretetközösségben. 

 

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök a Szent István-napi szentmisén a Budapesten, 2021. augusztus 20-án. Fotó: Merész Márton / 168.hu)

 

2024. április 26., 11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.