Hivatalos: Budapesten misézik Ferenc pápa

A szentatya hivatalosan is bejelentette, hogy Magyarországra készül. 

2021. július 4., 14:17

Szerző:

Ferenc pápa köszönetet mondott budapesti látogatása előkészítéséért a vasárnap déli Úrangyala-imádságot követő beszédében. Ezzel hivatalosan is bejelentette, hogy szeptember 12-én délután az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjét ő maga koncelebrálja. A látogatás nemcsak a magyaroknak, de az egész keresztény világ számára nagy jelentőséggel bír, hiszen az Eucharisztikus Kongresszusokon általában pápai legátus képviseli az egyházfőt. Utoljára 21 éve II. János Pál pápa vett részt a világeseményen Rómában, a magyaroknak pedig 83 év után ez a második alkalom alkalom, hogy a NEK alkalmával közelről láthatják Budapesten a szentatyát. Erdő Péter bíboros közleményében azt írta, Ferenc pápa látogatása a járvány után számunkra a remény és az újrakezdés jelét is jelenti – közölte az MTI.

Az eredetileg tavalyra tervezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK), a pandémia miatt az idén szeptember 5. és 12. között rendezik meg Budapesten. A zárómisét Ferenc pápa mutatja be a Hősök terén, majd tovább utazik, szeptember 12. és 15. között pásztori látogatást tesz Szlovákiában. A pápa beszédét követően Matteo Bruni szentszéki szóvivő  közleményben erősítette meg a hírt. Részletes programot a Vatikán később közöl. A pápa látogatása azért is jelentős, mert

utoljára II. János Pál pápa járt Magyarországon 1996-ban.

Ferenc pápa 2019-ben a csíksomlyói búcsún mutatott be misét, ez volt az egyik legközelebbi hely, ahol a magyar hívő találkozhattak vele.  

A hírre Erdő Péter bíboros közleményében reagált: a katolikus hívek közössége nagy örömmel és szeretettel várja Ferenc pápát. Imádkozik azért, hogy a járványhelyzet enyhülésével „a Szentatya látogatása számunkra a remény és az újrakezdés jele legyen”. A bíboros hozzátette: nagy jelentősége van annak, hogy Ferenc pápa személyesen vesz részt a záró misén, hiszen az Eucharisztikus Kongresszusokon általában pápai legátus képviseli az egyházfőt. Így volt ez a legutóbbi kongresszuson, a Fülöp-szigeteki Cebuban is, ahova Ferenc pápa videóüzenetet küldött. Utoljára 21 évvel ezelőtt II. János Pál pápa vett részt a világeseményen, amelyet akkor Rómában rendeztek meg. A magyarok számára a látogatás azért is jelentős, mert

1938-ban, 83 éve volt utoljára vendége Magyarországnak a szentatya.

Akkor a májusban Budapesten tartott 34. Eucharisztikus Világkongresszus záró miséjén a Hősök terén félmillió hívő vett részt.

Ferenc pápa budapesti látogatásának hivatalos bejelentését tavaly elhalasztották a NEK időpontjának későbbre halasztása miatt. Az egyházfő idén március 8-án, az iraki látogatásából haza tartó repülőúton beszélt arról, hogy Budapestre készül a NEK utolsó napját záró misére. Magyarországon 25 éve, 1996-ban volt legutóbb pápalátogatás, II. János Pál pápa akkor Pannonhalmára és Győrbe látogatott el. A 2020 őszéről elhalasztott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust idén szeptember 5. és 12. között rendezik meg Budapesten. Magyarország másodszor ad majd otthont az eseménynek. 

A kormány örömmel hallotta Ferenc pápa bejelentését, hogy elfogadta a Budapestre szóló meghívást, és tisztelettel várja őt szeptember 12-én a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséje alkalmából – közölte a Miniszterelnökség. A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által jegyzett közleményben azt írták: a Szentatya látogatásának részleteiről „az ilyenkor szokott módon folytatódnak az egyeztetések".

(Kiemelt kép: Ferenc pápa húsvétvasárnapi szentmisét mutat be a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2021. április 4-én. A szertartást, amelyen a koronavírus-járvány miatt hívek nem vehettek részt, a Vatikánból egyenes adásban közvetítették. Fotó:
MTI/AP/Pool | Filippo Monteforte)