Megadták az engedélyt: jöhet Mészáros Lőrinc óriásbankja

Az MNB végül megadta az engedélyt arra, hogy a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Takarékbank és az MKB Bank Zrt. Magyar Bankholding néven összeolvadjon. Ezzel létrejöhet Magyarország egyik legnagyobb bankja, ami az OTP-vel vetekszik.

2023. február 7., 16:59

Szerző:

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn hivatalosan is engedélyezte Mészáros Lőrinc két nagy bankjának, a Takarékbanknak és az MKB-nek az összeolvadását, Magyar Bankholding néven – közölte a holding megbízásából a Goodwill Communications kedden a sajtóval.

A hivatalos információk szerint így a két bank hivatalosan 2023. április 30-án, Magyar Bankholding Nyrt. néven folytatja tovább tevékenységét.

„Az így létrejövő, tisztán magyar tulajdonú nagybank a mérlegfőösszeg alapján Magyarország második legnagyobb piaci szereplője lesz. A bankcsoport az ügyfeleket érintő legfontosabb változásokról hamarosan tájékoztató kampányt indít” – írták a közleményben.

A Bankholding így májustól a Csányi Sándor-féle OTP Nyrt. után Magyarország második legnagyobb bankja lesz a miniszterelnök ifjúkori barátjának és Felcsút volt polgármesterének felügyelete alatt. Ez igazi óriásbank-státusz, a Bankholdingnak előreláthatóan 11 ezer milliárd forintos mérlegfőösszege lesz majd, másfélmillió lakossági, 300 ezer vállalati ügyfelet lát majd el és majdnem 10 000 dolgozója lesz.

A soklépcsős összeolvadás már évek óta tart, 2020-ban pedig a projektet Orbán Viktor miniszterelnök nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette, ami az egyébként hosszadalmas folyamatot is jócskán megolajozta. Az is az OTP-vel való rivalizálásra mutat, hogy éppen az onnan átigazoló Barna Zsolt kaphatja majd meg a holding vezetését is.

Orbán Viktor korábban megemlítette, hogy a kiskereskedelem mellett a magyarországi bankszektor is célpont a „nemzeti tőke” többségbe kerülése szempontjából, míg az építőipart, vagy a médiapiacot már lényegében megszerzettnek minősítette.

(Kiemelt kép: Mészáros Lőrinc, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke beszél labdarúgó akadémia és a Videoton FC közös, új, műfüves, székesfehérvári edzőközpontjának ünnepélyes átadásán 2013. január 17-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán)

14:04

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Rómában lerótta kegyeletét Karl-Joseph Rauber bíboros-érsek, egykori budapesti apostoli nuncius ravatalánál – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

12:49

Futóversenyt rendeznek vasárnap a Várkert Bazár, a Szent Gellért rakpart és a Szabadság híd környékén, emiatt korlátozásokra kell készülni a térségben, ezért a közösségi közlekedésben változások lesznek – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.