Mészáros Lőrinc bankjainak kölcsönéből bővül a Tiborcz-szállodabirodalom

Ha a miniszterelnök veje nem tudja fizetni a kölcsönöket, akkor régi jó barátja, Mészáros Lőrinc bankholdingja veszi át a rendelkezési jogot a szállodák felett.

2021. november 15., 14:34

Szerző:

Orbán Viktor veje, Tiborcz István az elmúlt időszakban több szállodát is birtokba vett: megvett két osztrák síhotelt és egy mátraházi wellness-hotelt Mészáros Lőrinctől, továbbá egy belvárosi butikhotelt és egy belpesti, Dorottya utcai szállodát is megszerzett, valamint miután a spanyolországi  Marbellára költözött családjával, a Costa del Solon is megvásárolt egy 84 szobás hotelt.

A Válasz Online utánanézett, hogy milyen forrásból telik Tiborcz István cégének ekkora ütemű bővülésre, és a cégiratokból kiderül:

nagyrészt Mészáros Lőrinc, a kormány által nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánított bankholdingjától kapott kölcsönökből futja a szállodavásárlásokra. 

Tiborcz szóban forgó cégcsoportja, a BDPST Group 60 milliárdos banki adósságállományából 55 milliárd forintot a Magyar Bankholding tagintézményeitől kapott. 

„Ha Tiborcz Istvánék valamilyen különös oknál fogva mégsem tudnák fizetni a következő években a hiteleik törlesztőrészleteit, akkor az exkluzív ingatlanok többségénél Mészáros Lőrinc épülő bankholdingja veszi majd át a rendelkezési jogot. Vagyis a megszerzett vagyon mindenképp ugyanabban a körben marad. A felcsútiban”

– fejti ki a lap.

A Válasz Online megkereste az ügyben a BDPST Groupot is, aminek a sajtósa csak annyit közölt, hogy a csoport az ingatlanpiaci akvizícióit saját forrásból, illetve banki kölcsönökből finanszírozza, azonban a finanszírozás részletei üzleti titoknak minősülnek, ezért azokról nem közölhetnek részleteket.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)