Menczer Tamás is megszólalt a Nagy-Szénás hegyen felállított kereszt ügyében

Menczer Tamás külügyi államtitkár, a térség országgyűlési képviselője a közösségi médiában fejtette ki gondolatait. 

2024. január 7., 16:01

Szerző:

Menczer Tamás külügyi államtitkár, a térség országgyűlési képviselője újra akarta építtettni azt az ismeretlenek által épített keresztet Nagy-Szénás hegyen , amit szintén ismeretlenek felgyújtottak. Az engedélyt meg is kapták, amivel csak az volt a baj, hogy a jogszabályok szerint fokozottan védett területen nem volna szabad felépíteni a keresztet. Márpedig a Nagy-Szénás a Budai-hegység részeként fokozottan védett terület. Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park akkori igazgatója ezértt ellenezte a kereszt újbóli felépítését. Mára már nem a nemzeti park igazgatója. Sajtóértsülések szerint Füri nem politikai tisztogatás áldozata lett, már régóta szeretett volna megválni a posztjától, ez az ügy csak feltette az i-re a pontot.

A keresztet a héten egy Vitéz Zoltán nevű vállalkozó állította vissza a helyére, aki elmondása szerint polgári engedetlenségből kezdett magánakcióba.


Vasárnap Menczer Tamás a Facebook-oldalán adott tájékoztatást az ügyről. Elmondása szerint a keresztet újraállító vállalkozót nem ismeri, az akciójáról nem tudott. „A jó szándékában nem kételkedem, de nekem más az elképzelésem” –írja.

 

 

„Ebben az ügyben is vannak folyamatok, és amikor minden folyamat a megfelelő szakaszba jut, akkor kell a keresztet visszaállítani méltó, megfelelő körülmények között, nem az éj leple alatt” – magyarázza Menczer. „A történtek tehát engem az eredeti célommal kapcsolatban egyáltalán nem befolyásolnak. Én képviselőként egy közösségért felelek, így mindig azt az utat járom, amely – meggyőződésem szerint – a közösség nagyobb részének elfogadható, támogatható” – tette hozzá.

 

Füri András korábbi nemzeti park igazgató érvelésére, miszerint természetkárosító hatása lenne a kereszt felállításának, Menczer azt írja: „Elfogadhatatlan, hogy Magyarországon bárki, bárhol keresztet égessen. A kereszt semmilyen káros hatással nincs a természetre, eddig sem volt, a jövőben sem lesz.”

„A kereszt tehát jogszerűen és méltó módon visszaállítható. Ezért dolgozom”– zárta sorait az államtitkár.

(Fotó: Merész Márton)

 

Könnyen lehet, hogy néhány hétig ingyenes lesz a parkolás a XII. kerületben, a rendszerhez szükséges szoftvert működtető cég szerződése ugyanis lejárt. S ugyan kiírtak egy félmilliárd forintos új közbeszerzést, de arra kizárólag a szoftver készítőjét hívták meg, ami az új polgármesternek viszont nem igazán tetszett.