Megvan, hogy mire kell figyelni az AstraZeneca-oltások beadása után

Az Európai Gyógyszerügynökség és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet az elmúlt hetek történéseire reagálva közös tájékoztatót adott ki.

2021. március 25., 12:30

Szerző:

Az AstraZeneca-oltásról adott ki közösen összeállított tájékoztató anyagot az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) – számolt be a hvg.hu.

A elmúlt hetekben több tromboembóliás esetet, köztük halálesetet is jelentettek az oxfordi vakcina alkalmazása után, ezért vált szükségessé, hogy az EMA megvizsgálta, valóban biztonságos-e az AstraZeneca vakcinája.

Miután a vizsgálat megerősítette a vakcina biztonságosságát, azt újra alkalmazzák ott is, ahol egy ideig felfüggesztették a használatát. Nagyon ritka esetekben azonban kapcsolat lehet az oltás és az alacsony vérlemezkeszám mellett kialakuló vérrögképződés között, ezért az orvosoknak és az egészségügyi szakszemélyzetnek figyelmeztetnie kell az oltottakat.

Azonnal orvoshoz kell fordulnia azoknak a beoltottaknak, akik nehézlégzést, mellkasi fájdalmat, lábduzzanatot, tartós hasi fájdalmat tapasztalnak az oltást követően.

Ugyanígy orvoshoz kell mennie mindazoknak, akik idegrendszeri tüneteket tapasztalnak, beleértve az oltás után jelentkező súlyos vagy tartós fejfájást, homályos látást. Problémát jelezhet a néhány nappal az oltás után megjelenő pontszerű vérzés is, ha az nem az oltás helyén alakul ki – idézi a lap a gyógyszerészeti hatóságok tájékoztatóját.

(Kiemelt kép: Vakcinákat tartalmazó dobozok az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyag-szállítmányából a kaposvári Népegészségügyi Osztály raktárában 2021. március 8-án. MTI | Varga György)

14:57

Az, hogy a kormány a hazai felsőoktatási intézmények csaknem háromnegyedét alapítványi modellbe szervezte ki, a volt oktatási miniszter szerint a hivatalosan kommunikált célokkal szemben nem az egyetemek, hanem „Orbán politikai klánjának az autonómiáját növeli”.