Megszűnik az Országos Meteorológiai Szolgálat

Állami Zrt. veszi át a tevékenységet, az eddig alkalmazott kormánytisztviselők szolgálati jogviszonya januártól munkaviszonnyá alakul.

2023. december 1., 13:29

Szerző:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) feladatait január 1-jétől a százszázalékos állami tulajdonban lévő HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. veszi át – olvasható a kormány honlapján a Lantos Csaba által vezetett Energiaügyi Minisztérium jogszabálytervezetében.

A Magyarország nemzeti meteorológiai szolgáltatójáról és a meteorológiai tevékenységről szóló rendelet hatálya kiterjed a meteorológiai tevékenységet folytató természetes és jogi személyekre, állami szervekre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezetekre, a nemzetközi szerződésekből adódó meteorológiai feladatok ellátására.

A tervezet megkülönbözteti, elkülöníti a meteorológiai tevékenységeket, az állami meteorológiai tevékenységtől – írja a megjelent módosítást idézve a hvg.hu.

A nemzeti meteorológiai szolgáltatóként leírt állami cégnek pontosan meghatározták a feladat- és hatáskörét. A jövőben a társaság egyebek mellett a meteorológiai folyamatokról, a szélsőséges időjárási helyzetekről, a főbb éghajlati tényezőkről évente, a tárgyévet követő év március 31-ig kell a környezetvédelemért felelős miniszternek, vagyis Lantos Csabának kell jelentést készítenie; a megújuló energiatermelést támogató meteorológiai szolgáltatásokat fejlesztenie, a szél- és napenergia termelés előrejelzés hatékonyságát javító előrejelzéseket előállítania.

(Kiemelt kép: az Országos Meteorológiai Szolgálat épülete. Forrás: met.hu)