Megjelentek a Magyar Közlönyben az új törvénymódosítások

Például a büntető törvénykönyvet érintő módosítás szerint a jövőben nem büntetendő rágalmazás vagy becsületsértés miatt az, aki ezt sajtótermék vagy médiaszolgáltatás útján követi el, ha azzal nem sérti mások emberi méltóságát.

2023. május 26., 10:22

Szerző:

Több törvénymódosítást is elfogadott május 23-án kedden a magyar parlament, az erről szóló rendeletek már a Magyar Közlönyben is megjelentek – írja az Index. Az Országgyűlés keddi ülésén a minősített adatok védelméről szóló jogszabály, a szövetkezeti törvény, a büntető törvénykönyv, a szakképzési törvény módosításáról, a szabadságvesztés szabályairól, a választási törvény módosításáról és a köztársasági elnök hivatalának átnevezéséről is hoztak határozatot. A büntető törvénykönyvet érintő módosítás értelmében a jövőben nem büntetendő rágalmazás vagy becsületsértés miatt az, aki ezt sajtótermék vagy médiaszolgáltatás útján követi el, ha azzal nem sérti mások emberi méltóságát.

Az erről szóló rendeletek már a Magyar Közlönyben is megjelentek. Megjelent az elektronikus ügyintézéssel összefüggő módosítás, amely tartalmazza a kompenzációslista-állítás új szabályait az önkormányzati választáson, valamint rögzíti, hogy az Országgyűlésben és az önkormányzatokban is listáról pótolják a választás előtti utolsó egy évben az egyéni mandátumot vesztett képviselőt.

A Közlönyben megjelent a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló törvény, amely bevezeti a belső visszaélés-bejelentésirendszert. A törvénymódosítások alapját a korrupció elleni fellépéssel összefüggésben vállalt nemzetközi jogi és európai uniós jogi kötelezettségek adják. 

 

(Kiemelt képünk illusztráció. MTI Fotó: Beliczay László)

2023. május 29., 21:02

Ráadásul hat egymást követő napot tölthetnénk otthon a karácsonyi héten a Gazdaságfejlesztési Minisztérium friss tervezete szerint. Lenne ugyanakkor három olyan szombat is, amikor dolgozni kellene.

2023. május 29., 20:46

Halálos motorbaleset történt a fővárosban a Gyáli úton hétfő délután, az utat a Könyves Kálmán körútnál lezárták – tudatta a rendőrség a honlapján.

2023. május 29., 16:23

Novák Katalin részt vett a csíksomlyói búcsún, és látogatásának helyszíneiről folyamatosan beszámolt a közösségi oldalán. A „nem megfelelő nyilvános üzenetek” miatt a román külügy tiltakozott Magyarország bukaresti nagyköveténél. A Sándor-palota szerint a „román külügyminisztérium tiltakozása túlzó és indokolatlan”.