Megjelentek a Magyar Közlönyben az új törvénymódosítások

Például a büntető törvénykönyvet érintő módosítás szerint a jövőben nem büntetendő rágalmazás vagy becsületsértés miatt az, aki ezt sajtótermék vagy médiaszolgáltatás útján követi el, ha azzal nem sérti mások emberi méltóságát.

2023. május 26., 10:22

Szerző:

Több törvénymódosítást is elfogadott május 23-án kedden a magyar parlament, az erről szóló rendeletek már a Magyar Közlönyben is megjelentek – írja az Index. Az Országgyűlés keddi ülésén a minősített adatok védelméről szóló jogszabály, a szövetkezeti törvény, a büntető törvénykönyv, a szakképzési törvény módosításáról, a szabadságvesztés szabályairól, a választási törvény módosításáról és a köztársasági elnök hivatalának átnevezéséről is hoztak határozatot. A büntető törvénykönyvet érintő módosítás értelmében a jövőben nem büntetendő rágalmazás vagy becsületsértés miatt az, aki ezt sajtótermék vagy médiaszolgáltatás útján követi el, ha azzal nem sérti mások emberi méltóságát.

Az erről szóló rendeletek már a Magyar Közlönyben is megjelentek. Megjelent az elektronikus ügyintézéssel összefüggő módosítás, amely tartalmazza a kompenzációslista-állítás új szabályait az önkormányzati választáson, valamint rögzíti, hogy az Országgyűlésben és az önkormányzatokban is listáról pótolják a választás előtti utolsó egy évben az egyéni mandátumot vesztett képviselőt.

A Közlönyben megjelent a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló törvény, amely bevezeti a belső visszaélés-bejelentésirendszert. A törvénymódosítások alapját a korrupció elleni fellépéssel összefüggésben vállalt nemzetközi jogi és európai uniós jogi kötelezettségek adják. 

 

(Kiemelt képünk illusztráció. MTI Fotó: Beliczay László)