Mégis jön a Tiborcz-adó

Megszavazta a Fővárosi Közgyűlés Karácsony Gergely építmányadó-rendelet módosítását, ami a Tiborcz-adó bevezetésének lehetősége.

2022. október 26., 15:58

Szerző:

A kerületeknek példával szolgálva értékalapú építményadót vezet be a fővárosi önkormányzat az általa közvetlenül igazgatott Margitszigeten: január elsejétől 1 százalékos adót kell megfizetni az egymilliárd forint értéket meghaladó magán-luxusingatlanok után – döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A Karácsony Gergely főpolgármester által jegyzett javaslatot a képviselők 18 igennel, 12 nem szavazat ellenében, 2 tartózkodás mellett fogadták el a „Tiborcz-adót”.

Az előterjesztés elfogadásával a testület felkérte Karácsony Gergelyt: tegyen olyan javaslatot a kerületi önkormányzatoknak, hogy az építményadóra vonatkozó szabályozásukat tekintsék át, és az egymilliárd forintnál nagyobb forgalmi értékkel rendelkező lakásokra vonatkozó esetleges eddigi adómentességet szüntessék meg. Karácsony Gergely azt hangsúlyozta: céljuk, hogy tágítsák a mozgásteret egy igazságosabb adórendszer irányába.

A főpolgármester egy Facebook-posztba kifejtette, hogy az adó lehetett volna Mészáros-adó is, de a Tiborcz azért illik jobban rá, „mert a miniszterelnök vejének elsődleges vagyonszerzési forrása Budapest lett.”

„Hamarosan kéréssel fordulok a leggazdagabb magyarokhoz, hogy járuljanak hozzá ők is a fővárosi rezsitámogatási rendszerhez, mutassanak ők is példát szolidaritásból. Ez egy kérés lesz, mert így tartom helyesnek” – írta.

Arra, hogy miért csak a Margit-szigetre vonatkozik, kifejtette, hogy csak erre terjed ki a Főváros rendeletalkotási jogköre, viszont hozzátette, hogy „azonban ezt kár megmosolyogni, hiszen a Tiborcz-adóról szóló rendelet a mai naptól mintát ad a kerületeknek.”

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester beszél a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2022. október 26-án. Fotó: MTI/Mónus Márton)