Szemeteszsákból formált galacsinnal ölte meg saját gyerekét egy nő

Brutális tettéért kilenc év börtönbüntetésre ítéltek.

2021. június 14., 15:18

Szerző:

Kilenc év börtönbüntetésre ítélt a Pécsi Törvényszék egy baranyai nőt, aki 2019 decemberében megölte újszülött csecsemőjét egy baranyai faluban – tájékoztatta a bíróság hétfőn az MTI-t.

A Pécsi Törvényszék hétfői ítélete szerint a nőt 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés és kiskorú veszélyeztetése miatt – halmazati büntetésül – ítélték el, egyben megszüntették a vádlott szülői felügyeleti jogát mindhárom kiskorú gyermeke vonatkozásában.

A jelenleg is letartóztatásban lévő nő 2008 óta élt férjével és gyermekeivel a baranyai faluban. Miután teherbe esett a később megölt gyermekével, várandósságát a kezdetektől tagadta a lakókörnyezetében és a munkahelyén is. 2019 december 10-én egészséges, életképes fiúgyermeket szült; azért, hogy a csecsemő létezése ne derüljön ki, egy műanyag szemeteszsákból formált galacsint dugott le az újszülött torkán, a gyermek fulladását okozva. A csecsemő testét és a szülésnél használt véres törölközőket szemeteszsákba rakta.

Reggel a vádlott egy másik lányával takaríttatta ki a lakást, a véres törölközőket rejtő fekete szemeteszsákot neki kellett elpakolnia egy ruhásszekrénybe. A következő nap, amikor minden családtag távol volt, a vádlott az udvaron az újszülött testét igyekezett elégetni, végül az udvaron egy szekrénybe rejtette, amit lomokkal eltorlaszolt. A nyomozó hatóság 2019. december 18-án találta meg a holttestet. A vádlott takarításban segédkező lánya, miután szembesült a történtekkel, a saját cselekményével kapcsolatban lelkiismereti válságot élt meg. A vádlott ezzel súlyosan veszélyeztette a gyermeke egészséges lelki, erkölcsi fejlődését.

A vádlott nő sem a cselekmény elkövetésekor, sem a terhesség alatt nem szenvedett az elmeműködés olyan kóros állapotában, mely korlátozta volna cselekménye következményeinek felismerésében, vagy az e felismerésnek megfelelő cselekvésben.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a szüléssel együtt járó speciális testi, lelki állapotot, amelyben a vádlott a gyilkosságot elkövette, valamint a szűkebb és tágabb lakókörnyezetének a vádlottal szemben tanúsított, kifogásolható erkölcsi magatartását, a vádlott büntetlen előéletét és ténybeli beismerését.

A vádlott és védője tudomásul vette az ítéletet, az ügyész három munkanapot tartott fenn a fellebbezés esetleges bejelentésére, így az ítélet még nem jogerős.

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.