Megállapodott a DK és a Momentum, mégis megszavazzák Gy. Németh Erzsébet utódját

A 168.hu értesülései szerint megszületett a megállapodás: Bősz Anett főpolgármester-helyettes lesz, Élő Norbert pedig gazdasági tanácsnok. 

2022. június 8., 09:43

Szerző:

Május végén határozatképtelenség miatt maradt el a Fővárosi Közgyűlés rendes ülése. Az ülésen kellett volna szavaznia a Közgyűlésnek az új főpolgármester-helyettes személyéről, miután Gy. Németh Erzsébet (DK) a választások után a fővárosi tisztsége és az országgyűlési mandátuma közül az utóbbit választotta. A Demokratikus Koalíció a helyére Bősz Anettet jelölte, megválasztása azonban az üléssel együtt elmaradt. 

Amint azt Karácsony Gergely főpolgármester a határozatképtelenség megállapítása után a sajtó munkatársaival közölte, a Demokratikus Koalíció, illetve a Momentum vezetése közti konfliktusok miatt nem tudták megrendezni az ülést, amelyen az ellenzéki polgármesterek közül csak Baranyi Krisztina, Ferencváros független polgármestere jelent meg. „Valójában nem a Fővárosi Önkormányzat munkájával kapcsolatos konfliktus van, de sajnos mi isszuk meg a levét, amivel kapcsolatosan sejthetik az én véleményemet, nem fogom ezt elmondani, viszont az elkövetkező hónapok időközi választásai miatt olyan konfliktus van a Momentum és a DK között, hogy ma nem tudunk dolgozni” – mondta Karácsony. Hozzátette, hogy a konfliktus nem Bősz Anett személye körül alakult ki, amit Hajnal Miklós is megerősített a Momentum részéről.

A háttérben valójában az áll, hogy az országgyűlési választáson közösen induló ellenzéki pártok megállapodása értelmében a pártok az időközi önkormányzati választásokon is együtt indulnak, abban viszont, hogy melyik párt nevezheti meg a közös jelöltet, nem volt egyetértés a DK és a Momentum között. Hajnal Miklós a hvg.hu-nak kifejtette, hogy pártja álláspontja szerint – a főpolgármester-helyettes kinevezéséhez hasonlóan – az a párt nevezheti meg a közös képviselőjelöltet, amelynek önkormányzati képviselője parlamenti mandátumot szerzett, a DK azonban nem támogatta újbudai, budafoki és orosházi jelöltjüket. Barkóczi Balázs, a DK szóvivője szintén a hvg.hu-nak viszont úgy nyilatkozott, hogy a megállapodás szerint a pártok a helyben esélyesebb jelölt javára léptetik vissza saját jelöltjeiket, és az erősebbet támogatják és ezt a Momentum rúgta fel azzal, hogy nem támogatják az időközi választásokon a DK szolnoki, keszthelyi, egri, valamint hetedik kerületi jelöltjét. 

A Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését 2022. június 8-án, délután négy órára hívta össze a főpolgármester. A 168.hu információi szerint megszületett a megállapodás a DK és a Momentum között, így nagy valószínűséggel megválasztják Bősz Anettet a főpolgármester helyettesének. Városházi forrásaink megerősítették, hogy megszületett a megállapodás, amelynek értelmében azok a pártok nevezhetik meg az időközi önkormányzati választásokon induló ellenzéki jelöltet, amelynek képviselője bejutott az országgyűlésbe. Ezzel elhárult az akadály Bősz Anett megválasztása elől és gazdasági tanácsnokká nevezik ki Élő Norbertet, a Demokratikus Koalíció politikusát, amivel tovább erősödnek a pártnak a fővárost irányító, koalíción belüli pozíciói. 

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester nyilatkozik a sajtónak a Városházán 2022. május 25-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.