„Meg kell kérni a Fidesztől az árát!” – újabb hangfelvétel Sztojka-ügyben

Az ORÖ jelenlévő képviselői azért kapnak havi bruttó 200 ezer forintos szerződést, hogy jelentkezőket gyűjtsenek a képzésre. 

2022. január 14., 10:32

Szerző:

nepszava.hu szerint Sztojka Attila kormánybiztos december 7-én jelentette be a Roma Közéleti Akadémia megalakítását, amelynek révén „egy országos hálózatként működő, 400 fős közéleti-kulturális-közösségi bázis” jön létre. Még ugyanezen a napon zárt körben összeültek a Lungo Drom ORÖ-s tagjai és a hozzájuk csatlakozott képviselők: mindegyiküket aláírásra kész szerződés várta.

A lap azt írta, hogy a kormánybiztos ezen az eseményen már nem vett részt, jelen volt viszont Farkas Félix parlamenti szószóló. A Népszava birtokában lévő hangfelvétel szerint Farkas Félix arról beszélt, hogy akár milliárdos nagyságrendű visszafizetési kötelezettsége is lehet az országos önkormányzatnak. Zárolhatják az ORÖ számláját, akkor pedig a képviselők se kapnak tiszteletdíjat. Szavaiból kitűnt, hogy a kieső jövedelem pótlására keresett alternatív lehetőséget: így jött képbe a Roma Közéleti Akadémia.

A portál szerint a részleteket annak a nonprofit kft-nek az ügyvezető igazgatója ismertette, aki megbízóként szerepel az ügyletben. Tájékoztatása szerint Zalaszentlászlón nyolc hónapig tartó, online oktatással kiegészített képzési program indul, ennek keretében 20 fős csoportokban összesen 400-an részesülnek kommunikációs tréningben.

Az ORÖ jelenlévő képviselői azért kapnak havi bruttó 200 ezer forintos szerződést, hogy jelentkezőket gyűjtsenek a képzésre. 

„Önöknek semmit nem kell igazából tenni, a szerződést megkötni”, és utána mindenkinek a „saját területén kommunikációs tréningre buzdítani” az embereket – számolt be a teljesíthetetlennek semmiképp se nevezhető elvárásokról az ügyvezető igazgató. A szerződés 2022. augusztus végéig szól, de határozott szándék van arra, hogy „ez meghosszabbításra kerüljön”.

Akadtak, akik nem egészen értették, mi történik. Ekkor szólalt fel az a képviselő, aki kifejtette, hogy szerinte harminc körzetben a Lungo Drom fogja eldönteni, melyik jelölt nyer. „Meg kell kérni a Fidesztől az árát!” – jelentette ki. „Ha nekik kell a harc, akkor fizessék meg!” – erősített rá egy másik ORÖ-tag - írta a lap.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón leszögezte:

a kormány nem vizsgálja a Sztojka-ügyet, és nem tartja indokoltnak a személyi változást sem.

Ezzel együtt úgy véli, Sztojka megfogalmazása nem volt a legszerencsésebb. Szerinte ugyanakkor rosszindulatú az a feltételezés, hogy Sztojka a beszédében a jelenlévők lehallgatására célzott volna. Arra a kérdésünkre, hogy akkor ezek szerint a kormánybiztos lódított, Gulyás Gergely úgy felelt:„Az a szó, amit ön használ, nem áll messze a valóságtól.”

(Kiemelt kép: Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos. 2021. 08. 19. Fotó: Merész Márton)