Mauglinak csúfolták a kisfiút az óvónők, most vissza kell térnie ugyanabba az óvodába

Az óvoda kirúgta az óvónőket, de a gyermek édesanyja szerint a Pedagógiai Szakszolgálat ugyanazt az óvodát jelölte ki számukra, ahol eddig bántották az autizmussal élő kisfiút.

2024. március 5., 09:26

Szerző:

Nagy felháborodást keltett néhány hete a hír, hogy egy autizmussal élő kisfiút az egyik óbudai óvodában Mauglinak csúfoltak az óvónők. A gyerek édesanyja hangfelvételt készített az esetről, panaszt tett az óvoda dolgozóival szemben, majd kivette az intézményből a gyereket és másik helyre szerette volna járatni. Most azonban azt mondja, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat ugyanazt az intézményt jelölte ki nekik, ahol korábban verbálisan bántották a gyermekét.

Az édesanya nem szeretné ugyanoda járatni a gyerekét, azt mondta azért, mert nem érzi biztonságban ott. „Kértem, hogy jelöljenek ki neki új óvodát és azt a választ kaptam, hogy továbbra is járassam a bántalmazó intézménybe” – mesélte az RTL Híradónak az édesanya. Az ügyben sem az illetékes szakszolgálat, sem pedig az Észak-Budapesti Tankerületi Központ nem válaszolt a megkeresésre.

Az óvoda kirúgta a két pedagógust

Az RTL beszámolója szerint az ötéves, autizmussal élő kisfiút Mauglinak hívták az óvónők, folyamatosan kiabáltak vele. Ez úgy derült ki, hogy az anyuka titokban hangfelvételt készített arról, hogy mi történik a csoportszobában. Az ügyben vizsgálat indult és azonnali hatállyal felmondtak az érintett óvodai dolgozóknak. 

Az édesanya több mint két és fél órán keresztül rögzítette a csoportban történteket. Többek között ilyeneket mondtak az óvónők a kisfiúnak:

„Hagyd már abba! Ezzel mit csinálnak a fejlesztésen, ott nem kell ülni? Ott nem kell 25 percig ülni a szájbab.szott logopédián?”

„Gyere Maugli. Ott a Maugli!” vagy „Betörjük a Mauglit.”

Az anyukát megdöbbentette, hogy a kisfiához a felvétel ideje alatt egyetlenegyszer sem szóltak kedvesen. Azt is valószínűnek tartja, hogy fiát bezárták valahova: „egy helyen ordít nagyon hangosan, azt is kiabálja, hogy ne.”

 

A kisfiú kezdett megnyugodni, de vissza kell térnie ugyanabba az óvodába

„Áden abbahagyta a körömrágást, megint olyan mosolygós. Mert egyébként ő nagyon mosolygós csak, amikor itt az oviban történtek a dolgok, akkor annyira más volt” – mondta a gyermek anyja. Kérdés, hogy a kisfiú miként fog reagálni arra, hogy hamarosan ismét ugyanoda kell járnia, ahol folyamatosan bántották. 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint az lenne a legfontosabb, hogy a gyerek számára biztonságos közegbe kerülhessen. De nem csak ez a gond.

A Pedagógiai Szakszolgálatnak ezen belül a szakértői bizottságnak nem az a feladata, hogy konkrét intézményt jelöljön meg, hanem azt kell kijelölnie, hogy a gyereknek milyen fejlesztésre van szüksége. Tehát mivel kell rendelkeznie az intézménynek, amit majd a tankerületi központ jelöl ki.

(Képünk illusztráció / Freepik)

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.