Ennyibe kerül a magyaroknak idén a Mészáros Lőrinctől visszavásárolt Mátrai Erőmű

A hazai áramtermelésből Paks 48, a Mátrai pedig 12 százalékok képvisel. 

2021. december 24., 10:07

Szerző:

A kormány 2024-ig lényegében teljes üzemű működésre kötelezte a tavaly állami tulajdonba került, lignittüzelésű Mátrai Erőművet. Legalábbis ekképp értelmezték a Népszava számára szakértők a Magyar Közlöny szerda esti számában megjelent kormányrendeletet. Az így jelentős légszennyezés árán előállított, évi körübelül 3,2-3,7 terawattóra villamos energiáért a költségvetés az önköltségeknek megfelelő ellentételezést fizet. Egy, ugyanazon közlönyben kihirdetett kormányhatározat az idei évre vonatkozó összeget 45,3 milliárd forintban jelöli meg.

Az erőmű számára biztosított 45 milliárdnyi közpénz nagyjából a Mátrai Erőmű éves szén-dioxid-kvótaköltségeit fedezi

– becsülte a lap megkeresésére egy szakértő. Bár ez egybecseng Orbán Viktor szavaival, a kormányrendelet az erőmű teljes önköltségének megtérítését ígéri. Ráadásul az összeg az egység tavalyi, sokáig titkolt, közel 43 milliárdos veszteségével is szinte megegyezik.

A lépések révén az Orbán-kormány, a szintén állami Paksi Atomerőműhöz hasonlóan immár a mátrai lignitblokkokból is önköltségi áron juttatja el a rezsicsökkentett árat fizető háztartásokhoz az áramot – vélekedett. Egyébként a hazai áramtermelésből Paks 48, a Mátrai pedig 12 százalékok képvisel. A szakértő ugyanakkor elismerte, hogy a lépés nyomán az egység - rajta keresztül pedig az állam – több százmilliárdnyi, a rekordszintű piaci áramárakon elérhető bevételről mond le. A lakossági számlában kilowattóránként 12 forinton nyilvántartott áram a tőzsdén most több mint száz forinton forog.

(Kiemelt kép: A Mátrai Erőmű visontai telepe. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az MCC kuratóriumi elnökével közösen – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.