Másodfokon hat év börtönre mérsékelték Budaházy György ítéletét

Másodfokon 6 év fegyházbüntetésre mérsékelték Budaházy György büntetését a hosszú évek óta húzódó Hunnia-perben. Budaházy mellett más vádlottak büntetését is enyhítették.

2023. március 9., 12:41

Szerző:

Március 9-én csütörtökön hirdették ki a hosszú évek óta húzódó Hunnia-perben született ítéletet. Budaházy György büntetését másodfokon hat év fegyházbüntetésre mérsékelték, ebbe beleszámít az eddig börtönben töltött idő egy része, ezen kívül pedig öt év közügyektől való eltiltást kapott – írta a Telex. A többi vádlottnak szintén csökkentették a büntetését.

Szózattal az ítélet ellen

A másod- és harmadrendű vádlottat öt és fél évre ítélték, a negyed- és ötödrendű, valamint a nyolcadik és kilencedik rendű vádlott 5-5 évet kapott. A bíróságon megjelentek Budaházy György támogatói, tisztelői és a nemzeti radikális szubkultúra számos fontos tagja – többek között Morvai Krisztina, Gaudi-Nagy Tamás, Zagyva György Gyula, Toroczkai László, Kisberk Szabolcs. Az ítélethirdetés után a résztvevők egy része elénekelte a Szózatot, ami miatt a bíró a terem kiürítését rendelte el. Budaházy támogatói azonban a felszólításra sem távoztak, ezért készenléti rendőrök érkeztek a terembe – később a bíró visszavonta az utasítást.

Heten kegyelmet kaptak, a súlyos vádlottak még az ítéletre várnak

Novák Katalin tavaly decemberben adott elnöki kegyelmet a Budaházy-ügy hét vádlottjának. Döntését azzal indokolta, hogy különválasztja azon személyek ügyét, akiket a bíróság első fokon felmentett, illetve ahol az elkövetett cselekményt csekélyebb súlyúnak ítélte meg. A többi vádlott esetében a köztársasági elnök azt írta, hogy mivel többeket súlyos vádakkal illettek, a kegyelmi kérelmeikről a jogerős ítéletet követően dönt majd.

A bíróság a 2022 márciusában Budaházy Györgyre terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt első fokon kiszabott tizenhét év börtönt enyhítette hat évre. Októberben a Kúria úgy döntött, hogy Budhaházyt házi őrizetbe helyezik. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője elmondta, hogy a Hunnia-per alapeljárás továbbra is zajlik, messze még a másodfokú döntés. A per 17 vádlottja ekkor már hónapokkal korábban benyújtotta az eljárási kegyelmi kérelmeket, amelyekről az Igazságügyi Minisztérium előterjesztése alapján a köztársasági elnöknek kell döntést hoznia, amit Novák Katalin Hivatala decemberben jelentett be. 

(Kiemelt kép: A terrorcselekménnyel vádolt Budaházy György az ellene és társai ellen indult megismételt elsőfokú eljárás tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken 2019. február 14-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)