Márki-Zay Péter ellenzi az államfői előválasztást

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje arra szólított fel minden ellenzéki szavazót, jövőre ne szavazzak a Kétfarkú Kutya Pártra.

2021. november 1., 10:01

Szerző:

„Mindenképpen a Magyar Kétfarkú Kutya Párt ellen fogok kampányolni, de próbáltam az ellenzéknél lobbizni, hogy legyen egy helyük a közös ellenzéki listán, mert megérdemelnék”

– mondta Márki-Zay Péter, az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje egy vasárnapi élő bejelentkezése során. Az ellenzéki jelölt szerint azzal, hogy nem Dobrev Klára nyerte az előválasztást, az MKKP-nak jelentősen kisebb lett az esélye, hogy bejusson a parlamentbe, azonban korrupcióellenes munkájukat sokra tartja, ezért is akart számukra befutó helyet kiharcolni a közös listán. A párt azonban nem élt a lehetőséggel. Márki-Zay szerint a Kutyapárt lehet a mérleg nyelve a jövő évi választásokon, ezért mindenkit arra kér, ne szavazzanak a viccpártra, mert azzal Orbán Viktor hatalomban tartását erősítenék. Kiemelte: „az elkövetkező időszakban nem a személyes szimpátia kell, hogy meghatározza a tetteinket, hanem Magyarország felszabadítása a korrupció alól”. 

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje bejelentkezésében elmondta, a járványhelyzetre való tekintettel mondták le végül erdélyi utazásukat az elmúlt héten, nem a külhoni magyar önkormányzatok nyilatkozata miatt. Elmondása szerint a személyét a kormányhoz közeli média és maga a Fidesz is megpróbálja összegyurcsányozni a határon túli magyarok kérdésében is. Kiemelte azonban, hogy Orbán Viktort nem a meggyőződés, hanem a választási győzelem, a határon túli szavazatok vezérlik abban, hogy a határon túli magyarokat támogassa. 

„Olyan ez mintha Ceausescu hatalomban tartásához a magyarországi románok szavazatait próbálták volna meg becsatornázni” – tette hozzá, majd megjegyezte, bízik benne, hogy a külhoni polgármesterek is összeszedik a bátorságukat, és nem fekszenek be a Fidesz megfélemlítésének. 

Márki-Zay azt is elmondta, nem örül annak, ha megpróbálják olyanokkal összemosni, akik 2004-ben aktívan kampányoltak a határon túli magyarok állampolgársága ellen. „Azt azonban mindig nagyra értékelem, ha a határon túli magyarság, vagy a történelmi egyházak képviselői szóba állnak a magyar politika ellenzéki szereplőivel is” – mondta, utalva ezzel Németh László atyával való külhoni találkozójára.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kormányzati intézkedésekről elmondta, a kormány gyáva módon áttolta a kötelező oltás elrendelését a munkavállalókra, ennek pedig csak egy oka lehet: nem akarták vállalni a népszerűtlen döntés esetleges következményeit. Hozzátette: munkáltatóként és polgármesterként nem híve a kötelező oltás elrendelésének, ugyanakkor mindenkit arra szólított fel, hogy fontolja meg az oltás felvételét.

Úgy folytatta, hogy az előválasztás eredményhirdetése óta számos kormányközeli megmondóember és a Fidesz célkeresztjébe került, azonban szerinte rá kellett ébredniük, hogy nincs muníciójuk a személye ellen. Márki-Zay arra számít, hogy a 106 közös jelöltet fogják erősebben támadni, ezért erre fel fogják készíteni a jelölteket. Az ellen, hogy bedőljenek az emberek a támadások során felhozott vádaknak, egyet tehetünk: felvilágosítunk, mondta Márki-Zay. A hódmezővásárhelyi polgármester ezt követően sarkosan fogalmazott, azt mondta: „ha van még olyan ostoba ember az országban aki elhiszi, hogy a Fidesz bevándorlásellenes, azokat tessék felvilágosítani”.

A 106 közös jelölttől türelmet kért, jelenleg ugyanis a kampánycsapat szervezése zajlik, valamint a kormányprogram kidolgozásának felelőseinek kiválasztása zajlik. Hangsúlyozta: miniszteri helyeket nem osztogatunk az ellenzéki térfélen. Kommentelői kérdésre válaszolva a miniszterelnök-jelölt elmondta, ellenzi, hogy köztársasági elnök-jelölti előválasztást szervezzenek. Hozzátette: lehet arra számítani, hogy a Fidesz még a választások előtt új államfőt szavaz meg fogad el, ehhez pedig minden joguk meg is van, még akkor is ha ezzel az a tervük, hogy nehezítsék a jelenlegi ellenzék választási győzelmet követő kormányát. Kiemelte azonban, ha viszont ezzel együtt megváltoztatják a köztársasági elnök jogköreit, azt alkotmányellenesnek fogják tekinteni. A hetedik frakció kérdése is szóba került. Új fejleményt ezzel kapcsolatban nem osztott meg Márki-Zay, mindazonáltal újra leszögezte: a listán a civileket és a romákat is szeretnének látni, frakciójával pedig az európai néppárti irányt akarják képviselni. 

Márki-Zay végül tett egy-két kijelentést. Elmondta, egy hódmezővásárhelyi fideszes képviselőtől kapott két jegyet a filmre, de nem tud elmenni rá, bár ezt az értékelések és kritikák fényében nem is tartja olyan nagy hibának. Szerinte a film címe, és az országot teleszórt plakátok jól mutatják, mennyire konzervatív a Fidesz, és hogy mennyire figyelnek a gyermekek védelmére. „Ilyen trágár címmel nem méltó arra, hogy megnézzük” – zárta.

(Kiemelt kép: Márki-Zay Péter érkezik az Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott közös ellenzéki megemlékezésre, az Andrássy út–Dózsa György út sarkán. Budapest, 2021. október 23. Fotó: Adrián Zoltán/168.hu)

Nehéz volt gyerekek sorsa, valamint a gyerekek nevelése Magyarországon. A nehéz körülmények okai között szerepelnek a korlátozott óvodai férőhelyek, az akadozó egészségügyi ellátás, továbbá az is, hogy megduplázódott a gyermekpornográfia áldozatainak száma.