„Péter, fájni fog. De gyere!” – üzente Márki-Zay Péternek a Fidesz által pénzelt erdélyi média vezetője

Nem látják ott szívesen.

2021. október 22., 20:09

Szerző:

A magyar kormány által pénzelt Erdélyi Médiatér Egyesület egyik vezetője üzent Márki-Zay Péternek. Mint ismert, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje erdélyi körútja során Székelyudvarhely polgármesterével is szeretett volna találkozni.

Szőke László publicisztikájában azt írta:

„Neked most mire kellünk, Péter? A szavazatunk miatt jönnél, ugye? De akkor te is ugyanolyan vagy, mint a többiek! Miért nem jöttél korábban, Péter? Csak a kampány, mi? De akkor kellünk mi ehhez, Péter, mármint személyesen, mi, székelyföldi magyarok? Eddig nem voltál ránk kíváncsi, van garanciád arra, hogy nem csak a választásokig-választásokra kellünk? S hát az adott szóval hogy állunk, Péter? Ugyanis az nem szent se neked, se Gyurcsánynak, fő szövetségesednek”.

Szőke László publicisztikájában azt írta, a medvék miatt a fokos is kézközelben van, de ezt nehogy fenyegetésnek vegye Márki-Zay Péter. „Nem az, így védünk téged is, ha netán medvével találkoznál, s fel is ismernéd, hogy az a valami, az bizony medve. Egy nagy büdös medve” – tette hozzá.

Gyere, Péter! Hátha végre meg- és felismersz minket is. És nem csak magadra, hanem ránk is kíváncsi leszel. De, Péter, akkor tényleg figyelni kell ránk! És elviselni azt is, hogy neked nem tetsző kérdések fognak elhangzani. Fájni fog, Péter, fájni fog. De gyere! Elleszünk veled is valahogy, mint a medvével. Az is egyszeri találkozó szokott lenni

– írta Szőke László.

A székelyudvarhelyi polgármester szavazásra tette fel a kérdést a Facebookon, hogy fogadja-e Márki-Zay Pétert. Közben a Gálfi Árpád sem rejtette véka alá a véleményét. Azt írta,

„megvan a véleménye” az anyaországi ellenzéki összefogásról és azokról, akik képesek összefogni Gyurcsány Ferenccel, és megjegyezte, hogy ő maga a Fidesz-kormányt tartja a város „hiteles partnerének, és hogy személy szerint nem szeretne részt venni a várost támogatók ellenfelének kampányában".

Mivel azonban úgy érezte, hogy nem a saját meggyőződését kell képviselnie és nem a magánvéleménye szerint kell cselekedjen, az udvarhelyiekhez fordult tanácsért. Néhány óra alatt ezernél is többen válaszoltak a Facebook-bejegyzésre, elsöprő többségben mondtak határozott nemet az anyaországi vendég fogadására, bár akadt néhány józanabb hozzászóló is, aki a diplomáciai protokollra hivatkozva a vendég fogadását támogatta. Bár a válaszok nagyon nagy többsége egyértelműen az elöljáró felvetésével értett egyet, Gálfi Árpád szerdán reggelre törölte a bejegyzését.

A Maszol információi szerint Márki-Zay Péter stábja több erdélyi önkormányzattal is kapcsolatba lépett, felajánlva számukra a találkozás lehetőségét a hódmezővásárhelyi polgármesterrel, a magyar ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjével, de az erdélyi magyar önkormányzatok vezetői nem tartják időszerűnek a megkeresést.

Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelő ügyvezető alelnöke a Maszol megkeresésére elmondta, tudomása szerint ezek a találkozók elmaradnak. Ugyanakkor Horváth Anna arra is emlékeztetett, hogy a magyar ellenzéki koalíciónak egy része

 

„nem is olyan régen az RMDSZ ellen korteskedett és román párt támogatására buzdította az erdélyi magyarságot, amikor mi az önkormányzati és a parlamenti magyar képviseletért küzdöttünk”, egy másik része pedig „ma sem bánja azt, hogy az állampolgárság kiterjesztéséről szóló népszavazási kampányban 23 millió román munkavállaló megjelenésével riogatott Magyarországon.

„Horváth Anna arra utalt, hogy 2020 szeptemberében, majd decemberében is a Momentum elnöke, Fekete-Győr András támogatásáról biztosította a nem sokkal korábban létrehozott román ellenzéki pártot. Korábban pedig Gyurcsány Ferenc azt nyilatkozta, hogy ma sem bánja, sőt helyesnek tartja a 2004. december 5-ei egyszerűsített honosításról szóló népszavazásban folytatott ellenkampányukat.

Pénteken a székelyudvarhelyi polgármester magyarázkodásba kezdett. Azt írta Facebook-oldalán, hogy:

„Tisztelettel szeretném tájékoztatni Székelyudvarhely lakóit, hogy tegnap válaszlevélben tájékoztattam Márki-Zay Péter urat (illetve azt a munkatársát, akinek közvetítésével üzent nekem), hogy nem szeretnénk részt venni az anyaországi ellenzék kampányában semmilyen módon."

 

Frissítés:
 
 
Egyetlen szóval se mondtam, hogy Márki-Zay Péter ne jöjjön Erdélybe, vagy Székelyföldre. Azt mondtam, hogy nem szeretnék részt venni a kampányukban. Ez óriási különbség!

Valóban igaz, hogy a magyarországi városokban is kampányolhat bárki. Hát itt is kampányolhat. De a magyarországi városokban sem láttam egyetlen ellenzéki kampányt sem, ahol a jelenlegi kormánypárt bármelyik tagja kampányolt volna velük. Minden városvezető eldöntheti, hogy kinek a kampányában vesz részt, ha egyáltalán részt akar venni. Így én is eldönthetem.

Köszönöm a megértést!" – írta Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere.

 
 

Közben a Transindex nevű erdélyi újság megkérdezte Márki-Zay Péter sajtóreferensét is a métáról. Mint írják, Márki-Zayék nagyon sajnálják, hogy így alakult az udvarhelyi találkozó sorsa, de tudják, hogy sok erdélyi magyar polgármester fél a Fidesztől, ezért abban bíznak, hogy a választás után Márki-Zay Péter majd miniszterelnökként azért el tud menni Székelyudvarhelyre.

Csirák Dalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalom erdélyi származású sajtóreferense szerint függetlenül a végkifejlettől, az MMM csapata nem bánta meg, hogy a székelyudvarhelyi polgármester Facebookos felmérést indított, mert Mostis Gergő, a kolozsvári Planetárium alapítója ezen bejegyzés kapcsán kereste meg őket, hogy elhívja MZP-t a kolozsvári Planetáriumba, és így nagyon sok fiatallal fognak tudni találkozni, akikkel amúgy lehet, nem találkoztak volna.

Gálfi lépése kapcsán megjegyezte, tisztában vannak az erdélyi magyar politikai helyzettel, és hogy ez hogyan hat Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltségére. Azaz, hogy „a Fidesz és az RMDSZ jóbaráti viszonya meghatározza, hogy a polgármesterek nyitottak-e vagy sem a Márki-Zay Péterrel való találkozásra”, az pedig már szerinte csak hab a politikai tortán, hogy ehhez Gálfinak még RMDSZ-esnek sem kell lennie. Szerinte nem Gálfi az egyetlen polgármester, aki így viszonyul hozzájuk, és Magyarországon is sok olyan polgármester van, aki nem hajlandó Márki-Zay Péterrel nyilvános fotón megjelenni, „habár támogatja az elveit, nagyon szurkol neki, de egyszerűen fél.

A sajtóreferens beszámolójából pedig kiderül, nemcsak e-mailt váltottak, hanem telefonon már időpontot is egyeztettek, ekkor pedig a városháza még nagyon nyitottnak bizonyult, aztán mégis meggondolta magát.

„Később visszahívtak, hogy közöljék, nekik mégsem jó az időpont. Mert közben utánanézhettek ki Márki-Zay Péternek és utána eshetett le nekik a tantusz”

– tette hozzá. Gálfi egy válaszlevelében ugyanis jelezte feléjük, hogy amennyiben Márki-Zay Péter csak polgármesterként menne el, akkor amúgy szívesen fogadná, amit a sajtóreferens a Transindexnek úgy kommentált, hogy

Márki-Zayt nem tudják „kettéhasítani” polgármesterre és összellenzéki miniszterelnökjelöltre. Ha az előválasztást követően valahová elmegy, akkor értelemszerűen „kénytelen” polgármesterként és miniszterelnök-jelöltként is menni.

Úgy fogalmazott: „nagyon sajnáljuk, hogy így alakult, de bízunk abban, hogy Márki-Zay Péter jövőre majd miniszterelnökként el tud menni Székelyudvarhelyre” – tette hozzá a sajtóreferens, arra utalva, hogy Gálfi azzal is érvelt, a mindenkori magyar miniszterelnökkel jó kapcsolatot kell ápolnia, de Márki-Zay egyelőre "csak" jelölt. 

(Kiemelt kép:  Székelyudvarhely, 2018. november 10. Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, (j) Kovács Irén, a román kormány kisebbségi oktatásért felelős államtitkára (j2), Mátyás Károly székelyudvarhelyi főesperes (b2) és Gálfi Árpád polgármester (b) a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium részben megújult épületének ünnepélyes átadásán 2018. november 10-én. MTI/Veres Nándor)

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.