„Már csak a csapatkapitányt keressük”

Két budapesti szocialista polgármestert kérdeztek meg.

2021. október 12., 14:36

Szerző:

„Kormányváltás mindenekelőtt, aki erre esélyesebb, azt kell támogatni” – nyilatkozta a Pesti Hírlapnak Tordai Bence, a Párbeszéd parlamenti képviselője, nevet azonban nem mondott. Horváth Csaba és Gajda Péter MSZP-s polgármesterek a DK jelöltjét támogatják.

„Azt a zöld, szociális fordulatot, amit Karácsony Gergely képvisel, kizárólag kormányváltás esetén lehet megvalósítani, ezért azt a jelöltet kell támogatnunk, aki a legtöbb szavazatot hozza be a közös listára” – mondta Tordai, a budapesti 4-es egyéni választókerület ellenzéki képviselőjelöltje, aki elzárkózott attól, hogy nevet mondjon. „A választók elég jól informáltak és bölcsek szoktak lenni, ennél további útmutatást én nem kell, hogy adjak” – fogalmazott Tordai. 

„Pályafutásom 20 éve során mindig is baloldali, szociáldemokrata politikát folytattam, és most is azt a jelöltet támogatom, aki ezt képviseli: Dobrev Klárát” – jelentette be közleményben Horváth Csaba szocialista politikus, Zugló polgármestere, a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakcióvezetője hétfőn. „Bárki nyeri az előválasztást, azt támogatni fogom, ahogy minden demokrata politikustársam és minden demokrata szavazótársam. Erre vállalkoztunk a hatpárti szövetséggel” – nyilatkozta döntéséről a Pesti Hírlapnak Horváth Csaba. Arra, hogy befolyásolja-e a második forduló eredménye az ellenzéken belüli erőviszonyokat, azt válaszolta lapunknak: „Már csak a csapatkapitányt keressük. A 106 körzet gladiátora ki lett választva az emberek által.”

Az MSZP-s Gajda Péter is a DK miniszterelnök-jelöltjét támogatja az előválasztás második fordulójában. Mint a Pesti Hírlapnak mondta, úgy látja, Dobrev Klárának van nagyobb esélye a győzelemre, és jobb jelöltnek tartja a DK-s politikust. „A szerettem volna, ha Karácsony Gergely nyeri meg a második fordulót, nagyon csalódott voltam a visszalépése miatt. Miután viszont ez megtörtént, azt gondolom, egy olyan jelöltet fogok támogatni, akinél nagyobb esélye van arra, hogy miniszterelnökként szakmai alapon és nagyobb hozzáértéssel képes vezetni az országot” – mondta Gajda Péter, majd hozzátette, nagyon meglepte Karácsony Gergely visszalépése.

Mely visszalépés ugyancsak rossz döntés volt – ezt már Tamás Gáspár Miklós írja. „Karácsony Gergely mindeddig sápadtzöld-fáradtrózsaszín sávos, halovány balközép álláspontot jelenített meg, ezért (a rendkívüli helyzetre, azaz Orbán Viktor miniszterelnök antidemokratikus rendszerére tekintettel) baloldaliak is szavazhattak volna rá, mint kedves pasasra és kisebbik rosszra. De a hagyományos magyar komolytalanság szellemében ő – figyelmen kívül hagyva saját eddigi elkötelezettségét – radikálisan jobboldali jelöltet ajánlott figyelmünkbe” – fogalmazott a filozófus a Mérce.hu oldalon kedd reggel megjelent véleménycikkében Márki-Zay Péterre utalva, aki szerinte „sajnos napról napra tűrhetetlenebb.”

(Kiemelt Kép: Dobrev Klárát hivatalában fogadta Zugló polgármestere, Horváth Csaba 2021.10.11-én. Forrás: Horváth Csaba Facebook-oldala) 

 

 

12:07

Egy lengyel rendszámú Ford Galaxyban próbált meglépni a szegedi Hunyadi Mátyás rakparton egy moldáv embercsempész, sarkában négy szirénázó rendőrautóval. Az izgalmas jelenetet egy járókelő  rögzítette.

11:13

Lázár János építési és közlekedési miniszter az NKK által összeállított és kiértékelt, Budapestet és agglomerációját érintő mintegy nyolcvan beruházásból mindössze nyolcat engedett tovább. Az idő előtti megszakítás nem csak azért fájhat a budapestieknek, mert nem épülnek meg, hanem ezért is, mert a befejezett tervezés nélkül beláthatatlanná válik, mikor fog megvalósulni a fejlesztés. 

Az Eötvös József Gimnázium szervezésében megrendezett tiltakozáshoz még hét másik oktatási intézményből csatlakoztak diákok az Astorián, péntek reggel. Céljuk az volt, hogy kiálljanak az országos sztrájkban részt vevő tanárok mellett, és megmutassák Budapestnek, az országnak, hogy még mindig itt vannak, és még mindig nem történtek meg azok a változások az oktatásban, amiért már egy éve tartanak a demonstrációk.