Már a MÚOSZ is beleállt a Pegasus-ügybe

Azonnali magyarázatot várnak a kormánytól. Szerintük, ha igaz a botrány, az törvénysértő és elfogadhatatlan.

2021. július 19., 12:57

Szerző:

Megdöbbenését fejezte ki a Pegasus-botrányról a Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ). A szervezet kéri a kormányt, hogy mondja el az igazat, hogy tényleg lehallgattak magyar újságírókat és üzletembereket. A MÚOSZ szerint, ha igaz, amit a kormány tett, az elfogadhatatlan és törvénysértő. Azonnali reakciót sürgetnek.

A Magyar Újságírók Szövetsége azt írja közleményében, amennyiben igazak az állítások, az elfogadhatatlan, felháborító, törvénysértő, azonnali nyilvános, teljes körű tájékoztatás szükséges. A 168 korábban beszámolt róla, hogy évekkel ezelőtt elkezdték használni a Pegasus kémprogramot tényfeltáró újságírók és üzletemberek lehallgatására. A Direkt36 hozta nyilvánosságra az ügyet. A nemzetközi projekt kutatása során számos közvetett bizonyítékot találtak, amelyek arra utalnak, hogy a titkos megfigyelések mögött magyar állami szervek állnak.

A MÚOSZ elnöksége felszólítja a magyar hatóságokat, hogy tisztázzák szerepüket a kémszoftver használatában, és hozzák nyilvánosságra, kinek a megrendelésére, kinek az engedélyével, milyen célból folyt titkos megfigyelés a média szereplői ellen.

„Örülünk, hogy az ellenzéki politikusok a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának azonnali összehívását kezdeményezték. Elvárjuk, hogy a kormány felelős vezetői ott megjelenjenek, és a nyilvánosság számára is részletes magyarázatot adjanak. Már csak azért is, mert éppen a napokban derült ki a Bloomberg hírügynökségnek köszönhetően, hogy Magyarország egyedüli európai uniós tagországként egy másik izraeli kémprogramot is vásárolt – ez a Candiru nevű cég terméke –, amely már 10 országban több mint 100 ellenzékinek minősített célszemély számítógépére, okostelefonjára állt rá” – írta a MÚOSZ közleményében.

Vasárnap este robbant a hír, hogy az Orbán-kormány izraeli kémszoftverrel hallgathatott le magyar újságírókat és üzletembereket. Az ügyet a Telexen publikálta a Direkt36. A Pegasus-botrányról a világsajtóban címlapon foglalkozott több nagy lap is. A magyar kormány egyelőre egy közleményben reagált vasárnap este az ügyre. Azt írták: „Nincs tudomásunk semmilyen állítólagos adatszerzésről.” A közleményben a kormány világossá teszi, a magyar állam egy demokratikus jogállam, ahol mindig minden a törvényeknek megfelelően történik. Novák Katalin nem kommentálja az ügyet.

Közben kiderült, hogy Varga Juditot korábban egy interjúban arról kérdezték, hogy engedélyt adna-e magyar újságírók vagy ellenzéki politikusok megfigyelésére. Az igazságügyi miniszter azonban töröltette a kérdést, és az arra adott válaszát is. Az ügyet a Washington Post írta meg hétfőn. Érdekes egybeesés, hogy pont azután, amikor kirobban az év botrányaként emlegetett Pegasus-ügy.

(Kiemelt kép: Egy nő okostelefont használ a Pegasus-program fejlesztője, az NSO Group épülete előtt, 2016. augusztus 28-án. Fotó: Jack Guez / AFP)