Reagált Novák Katalin a Pegasus-botrányra

Sajtótájékoztatón kérdezték a minisztert. 

2021. július 19., 10:56

Szerző:

Reagált Novák Katalin a Pegasus-botrányra. A miniszter a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs sajtótájékoztatóján beszélt, amikor kérdezték az ügyről. A miniszter szűkszavú volt, annyit mondott, nem foglalkozik a témával, mert szerinte ez egyelőre csak sajtóhíresztelés.

„Nem szeretnék sajtóhíreszteléssel foglalkozni, sem ezen a területen, sem máshol” – ezt mondta Novák Katalin családügyi miniszter az ATV riporterének kérdésére, hogy foglalkozik-e a kormány a lehallgatási botránnyal. A miniszter eredetileg a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs sajtótájékoztatóján beszélt. „Ha jól tudom, egyelőre egy sajtóhírről van szó” – mondta Novák Katalin.

Vasárnap este robbant a hír, hogy az Orbán-kormány izraeli kémszoftverrel hallgathatott le magyar újságírókat és üzletembereket. Az ügyet a Telexen publikálta a Direkt36. A Pegasus-botrányról a világsajtóban címlapon foglalkozott több nagy lap is. A magyar kormány egyelőre egy közleményben reagált vasárnap este az ügyre. Azt írták: „Nincs tudomásunk semmilyen állítólagos adatszerzésről.” A közleményben a kormány világossá teszi, a magyar állam egy demokratikus jogállam, ahol mindig minden a törvényeknek megfelelően történik. 

A világhírű techguru sem hagyta szó nélkül a Pegasus-botrányt; a volt CIA-alkalmazott azzal vált híressé, hogy titkos dokumentumok tízezreit adta át a sajtónak. Edward Snowden a Twitteren reagált a magyar kormány megfigyelési botránnyal kapcsolatos válaszára. A magyar kormány vasárnap este közleményt adott ki, amit a Washington Postban publikáltak. Ebben azt írták, semmilyen tudomásuk sincs az adatszerzésről. Edward Snowden szerint az év botránya van kibontakozóban. Az MSZP három napja már belengette a hírt.

(Kiemelt képünk illusztráció: Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatót tart a 25 év alattiak szja-mentességéről, a kormányülés szünetében, a Karmelita kolostorban, 2021. január 27-én. Fotó: Kékesi Donát / MTI/Miniszterelnökség )

Tegnap 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.