Az Orbán-kormány mostantól kémszoftverrel figyelheti meg az újságírókat

Az MSZP szerint nyitva áll a kapu a diktatórikusabb rendszer felé. 

2021. július 16., 13:28

Szerző:

Politikusok és újságírók is a magyar kormány célkeresztjébe kerülhetnek a nemrégiben vásárolt kémszoftver miatt, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) szerint. Mesterházy Attila levélben követel választ a párt kérdéseire azután, hogy a Bloomberg megírta: Magyarország is vett abból az izraeli kémszoftverből, amely politikusok, civil aktivisták és újságírók megfigyelésére szolgál. Hírek szerint olyan hatalmakkal együtt birtokolja a magyar kormány a szoftvert mint Oroszország, Üzbegisztán, Izrael, Szaúd-Arábia, Katar, Indonézia és Szingapúr. A leleplezést a Torontói Egyetem tette közzé a Microsoft jelzése alapján.

A párt azonnali választ követel a szerintük „kétes kémprogram” beszerzéséről. Közleményükben az alábbi kérdésekre várják a válaszokat a kormánytól: „Mi alapján gondolták úgy, hogy szüksége van egy ilyen kémprogramra? Melyik szervezet használja ezt a szoftvert? Mire használják, valóban politikusok, civilek és újságírók megfigyelése a céljuk? Mikor vették és pontosan mennyibe került a megfigyelőprogram?” Az MSZP hangsúlyozta, ha nem kapnak érdemi választ, akkor egyértelmű bizonyítványt állít ki magáról a kormány:

„ha a kormány megkerüli az érdemi válaszadást azzal csak azt erősíti meg, hogy Orbán magasabb fokozatba kapcsolta az illiberális állama építését”

– írták.

Az izraeli kémprogram az ismert adatok szerint eddig 10 ország több mint 100 ellenzékinek minősített célszemély számítógépére, okos telefonjára, illetve olyan egyéb készülékére állt rá, amelyhez internet kell, hála az izraeli Candiru nevű vállalat termékének. A program kihasználta a Windows több gyenge pontját. Hogy kik voltak az áldozatok, azt nem árulta el a Microsoft biztonsági illetékese. A program azért is lehet veszélyes, mert az érintett autoriter kormányok  magánszemélyekről gyűjthetnek információkat, és a politikai ellenzék digitális levelezésébe is belepillanthatnak – derül ki a Bloomberg cikkéből.

A lap azt írta, korábban egy másik izraeli társaságról, az NSO-ról is kiderült, hogy hasonló termékben utazik. A cég azt állította, hogy amit ő előállított, az csakis a terrorizmus és a bűnüldözés céljait szolgálja, ezért 55 országnak nem is adta el, továbbá lépéseket tett, hogy a vevők közül senki se élhessen vissza a rendszerrel. Az egyik kanadai egyetem arra figyelmeztet, hogy a tekintélyuralmi rendszerek egész digitális arzenálból válogathatnak.

A Candiru szoftvere 16 millió euróba kerül, de azzal egyidejűleg csak legfeljebb 10 ember számítógépes postájára lehet rákapcsolódni. De ha még rászánnak 1,5 milliót, akkor már további 15-tel lehet növelni a megfigyeltek számát. A vásárlók egyébként kötelezték magukat, hogy az USA-ban, Oroszországban, Kínában, Izraelben és Iránban nem használják a rendszert, ám kiderült, hogy ezt nem mindig tartották be.   

 

(Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Unsplash)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.