A kormánynak meg kell szüntetnie a napelemstopot, különben nem férhet hozzá a Helyreállítási Alaphoz

A kormánynak 2024. december 31-ig fel kell oldania a lakossági napelemes rendszerek által termelt áram betáplálási lehetőségének tilalmát, különben nem fér hozzá a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz támogatási forrásaihoz Az Európai Bizottság javaslata alapján ebben az ügyben a kormánynak már idén március 31-ig kell valamilyen reformot végrehajtania.

2023. január 31., 13:27

Szerző:

Eddig nem volt semmilyen kormányzati visszhangja az Európai Bizottság (EB) azon javaslatának, amely a megújuló energiaforrás-beruházások engedélyezési eljárásának javítására irányul. Pedig az ezt tartalmazó, az Európai Unió Tanácsának határozatához kapcsolódó Magyarország helyreállítási és rezilienciaépítési terve értékelésének jóváhagyásáról címet viselő mellékletet a bizottság már tavaly november 30-án kiadta – írja a 24.hu. A kormány tavaly októberben jelentette be, hogy megszűnik a napelemes rendszerek által termelt, és fel nem használt villamos energia hálózatba táplálási lehetősége, ezt módosítaná a fent említett határozat melléklete. 

A dokumentum C6.R3 pontjában előírásszerűen állapítják meg a jelenleg érvényben lévő intézkedés 2024. december 31-ig történő felmondását. A Bizottság azt is megjegyzi, hogy ennek érdekében „a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) ezt az ideiglenes korlátozást rendszeresen, legalább hathavonta műszaki és objektív kritériumok alapján felülvizsgálja regionális szinten az átvitelirendszer-üzemeltetővel és az elosztórendszer-üzemeltetőkkel. Amint az értékelés eredménye megállapítja, hogy a hálózat alkalmas a termelt villamos energia integrálására, a korlátozást – adott esetben regionális szinten – fel kell oldani.”

A napelemágazat nem éli túl, ha két éven át nem lesz új megrendelés

A kormány az áramhálózatra való csatlakozás betiltását azzal indokolta tavaly, hogy az nem bír el több csatlakozót (október 31. éjfélig lehetett bejelenteni a csatlakozást). Bár a korszerűsítésre készen állnak a tervek, az szerintük csak uniós pénzből lenne megoldható. A napelemszektorban jelenleg megrendelői és kivitelezői oldalon is hatalmas bizonytalanságot tapasztalnak. Igaz, az iparág jelentős számú megrendeléssel bír erre az évre, azt még nem tudni, hogy mikor érkezik el az a pont, amikor a megrendelés-állomány már nem elég.

Ágazati szinten azonban kijelenthető, hogy ha 2-3 hónapon belül nem látható semmilyen jövőkép, akkor a kivitelezőcégeknél első körben az értékesítők leépítésére kerülhet sor – mondta a 24.hu-nak Szolnoki Ádám, a MANAP Iparági Egyesület elnöke. Abban bíznak, hogy március végéig a kormány egy komolyabb intézkedés-sorozatot vagy egy tervet jelent be. A legrosszabb forgatókönyv az, ha csak 2024 év végével oldják fel a betáplálási stopot, két évet ugyanis biztosan nem fog kibírni az iparág új megrendelések nélkül.

(Kiemelt képünk: Napelemek egy épület tetején a Bács-Kiskun megye bácsalmási járásában fekvő nagyközségben. MTVA/Bizományosi: Váli Miklós)