Rémálommá váltak a napelemes pályázatok

Önhibájukon kívül kerültek lehetetlen helyzetbe a napelemes pályázat nyertesei.

2022. november 4., 09:37

Szerző:

Rengetegen jelezték csatlakozási igényüket az utolsó nagy rohamban október 13. és 31. között szaldós elszámolású napelemes rendszerbe. Hiszen miután október 13-án a kormány bejelentette, hogy az új lakossági napelemes rendszerek nem tölthetnek majd vissza áramot a hálózatba, vagyis így nem kaphatnak cserébe olcsóbb áramot, még maradt pár nap, amíg a későn ébredők is eláraszthatták csatlakozási kérelmeikkel a villamosenergia-cégeket – írja a Telex.

A változásról szóló rendelet ugyanis csak a bejelentés után két héttel, október 27-én jelent meg, de még ebben is volt egy négynapos időkapu, hiszen szaldós elszámolású rendszer kiépítésére még október 31-ig lehetett igényt bejelenteni. Több tízezer ilyen igény, a megszokott havi mennyiség sokszorosa érkezett be ebben az utolsó időszakban.

Aki lekéste az október 31-i határidőt is, és addig nem adta be a dokumentumot, az már csak saját használatra termelhet áramot a napelemes rendszerével, visszatáplálással, szaldós rendszerben már nem csökkentheti így a villanyszámláját.

A százszázalékos támogatást jelentő nagy pályázat győztesei így furcsa helyzetbe kerültek, hiszen a százszázalékos támogatás pályázati kiírása kimondta, hogy nem nyújtható támogatás a hálózatra nem termelő, azaz szigetüzemű napelemes rendszerekhez.

Vagyis, aki önhibáján kívül (például, mert nem érkezett meg hozzá a támogatói okirat) nem tudta benyújtani az igénybejelentőjét, annak a mai szabályozás szerint ellehetetlenül a pályázata, mert a pályázat szigetüzemű rendszert nem támogat, más viszont nem telepíthető. Azt egyébként többen jelezték a Telexnek (érintett olvasó, telepítő és pályázatíró is), hogy a 2021-es pályázattal még pénzmozgás nem volt, vagyis bárki, bárhol tarthat az adminisztrációban, pénzt még nem kapott hozzá.

A helyzetet mindenképpen kezelnie kellene valahogy a kormánynak, de nem úgy tűnik, mintha a kaotikus napelem-szabályozásban akár ez, akár bármi más ilyen részletkérdés előre ki lett volna találva. A változások nemcsak azoknál okozhatnak gondot, akik kizárólag napelemet telepítenének, hanem azoknál is, akik komplex pályázatokkal nyílászárócserére, vagy hőszivattyúra is igényeltek támogatást a napelem mellett. A kiírás szerint a komplex pályázat minden egyes elemét kötelező megvalósítani, most viszont ezek közül kieshet a napelem, márpedig a jelenlegi szabályok szerint ezzel akár az egész pályázat ugorhat.

A kormánynak tehát mindenképp szabályoznia kellene az igényeket már benyújtó és az igényeket még be nem nyújtó pályázók helyzetét – írja a lap.

(Napelemek egy épület tetején a Bács-Kiskun megye bácsalmási járásában fekvő nagyközségben. MTVA/Bizományosi: Váli Miklós)