Egyelőre hiába várja a napelemes támogatást több tízezer család

Még mindig nem folyósította a magyar állam a támogatást azoknak, akik 2021-ben nyertek napelem-pályázaton. Van, aki így most ehelyett fával kényszerül fűteni.

2022. november 6., 07:42

Szerző:

Több tízezren vannak azok, akik ugyan 2021-ben nyertek a napelemtelepítési állami pályázaton, a támogatást azonban még most sem kapták meg – írja az RTL.hu. Volt olyan borsodi pályázó, aki a támogatás elnyerése után a földgázt is kikötötte a lakásból, és a pénz megérkezésére várt csupán a napelemek telepítéséhez. Ehelyett azonban most fával kényszerül fűteni.

Egy Heves megyei férfi 100 százalékos támogatást ért el a pályázaton, de ő is arra panaszkodik, hogy eddig egy fillért sem látott a támogatásból.

Orbán Viktor korábban azt mondta a napelem-projektről, azt teljes mértékben az európai uniós támogatásokból kellene kifizetni, ugyanakkor, mivel ez a jogállamisági követelmények miatt egyelőre nem érkezik meg, ezért a költségeket ideiglenesen az állami forrásokból fogják átutalni.

Mindez azonban november elejéig sem történt.

(Kiemelt kép: Napelemek egy épület tetején a Bács-Kiskun megye bácsalmási járásában fekvő nagyközségben. Fotó: MTVA/Bizományosi: Váli Miklós)

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.