Magyar Péter nekiment a Publicusnak

Parázs vita alakult ki Magyar Péter és Paulai András, a Publicus Intézet ügyvezetője között az Index Facebook oldalán a kommentek között. Az ok egy, a Tisza Párt elnökét érintő felmérés volt.

2024. július 31., 15:08

Szerző:

Az Index Facebook-oldalán megosztott cikk alatt, a kommentek között szólt be Magyar Péter Paulai Andrásnak, a Publicus Intézet ügyvezetőjének azt róva fel, hogy „ez az az intézet, amelyik 24 százalékra mérte a 8 százalékos DK-t!”.

Nem késett soká Pulai András válasza, aki azt írta:

„25 százalékra mértük a DK-t mondjuk 2024 februárjában, de – rossz hírem van – a Tiszát akkor 0 százalékra mértük. Mindazonáltal örülök, hogy ennyivel megúsztam, akár meg is verhetett volna az elnök úr.”

Erre Magyar Péter hazugsággal vádolta meg a közvélemény-kutató igazgatót, megjegyezve, hogy az internet nem felejt. Szerinte a cég a választáshoz közeledve már próbált korrigálni, akkor már csak 6 százalékkal mérték felül a DK-t és 4 százalékkal alul a Tisza Pártot. „Van az a pénz nyilván. Ennek a remek ötkertes kutatásnak ki a megrendelője vajon? A DK vagy a Fidesz? Vagy közösen?” – tette fel a kérdést.

Pulai András erre reagálva arra hívta fel a pártelnök figyelmét, hogy a közvélemény-kutatás

  • nem a jövőbeli állapotot vizsgálja, hanem múltbeli pillanatot rögzít;
  • a közvélemény nem stabil, folyamatos mozgásban van, hétről hétre, adott esetben napról napra változik.

Hozzátette, szerinte teljesen öncélú hazugság kiválasztani egy időpontot, ezzel egy kutatást a múltból, majd azt a jelenre vonatkoztatni. Azt is hozzátette, „amennyiben a kutatások jellemzőiről szeretne az elnök úr további információkat, szélesebb tudást, kérem, keressen, és biztos tudunk erről is beszélni”.

Magyar Péter: Paulai András hazudott

Ezen a ponton váltott Magyar Péter élesebb hangnemre, mert szerinte világossá vált, hogy Pulai hazudott, amikor februári mérésről beszélt, kiderült, hogy mind májusban, mind júniusban totálisan fals adatokat hoztak ki a pártok támogatottságáról.

„És azt szeretné, hogy ezt a mostani felmérését – amiről nem árulja el, ki fizette – bárki elhiggye, hogy hiteles. És egyébként egy »független« intézet vezetőjeként személyeskedő megjegyzéseket tesz egy párt vezetőjére, aki kritikát fogalmaz meg…”

Pulai András viszontválasza szerint Magyar úgy próbálja a számára kellemetlen dolgokat, ügyeket eltüntetni a nyilvánosságból, vagy diszkreditálni azt, hogy nekiáll bullyingolni mindent, és mindenkit, akinek az adott ügyhöz köze van.

„Ez minden csak nem európai magatartás, javaslom, hogy ezzel próbáljon meg szembenézni. És ez nem csak a kommentes bullyingra vonatkozik, hanem az esetleg elvett telefonra, vagy az ujjtöréssel fenyegetésre is.”

A vitába később bekapcsolódott Barkóczi Balázs, a DK elnökségi tagja is, aki szerint minden, Magyar Péterrel egyet nem értő kommentelő megkapja a „további jó vergődést” felszólítást. A politikus fel is tette a kérdést: tényleg ez lenne az alternatíva Orbánnal szemben?

Ez volt a Magyar Pétert érintő vita alapja

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Publicus Intézet nyilvánosságra hozta legfrissebb kutatását, amelyben a választók Magyar Péter közéleti mozgásáról alkotott véleményét vizsgálták. A június 28-a és július 4-e között, 1000 fős reprezentatív telefonos mintán végzett mérés két tématerületet vizsgált ezen a két kérdésen keresztül:

  • Magyar Péter, bár korábban mást ígért, most mégis beült az Európai Parlamentbe. Ön szerint helyesen döntött?
  • Ön hallott arról, hogy Magyar Péter, a Tisza párt alelnöke egy fővárosi szórakozóhelyen dulakodásba keveredett, fiatal lányokkal flörtölt és biztonsági őrök dobták ki a helyről, és egy telefont is a Dunába dobhatott?

A kutatásból kiderült, hogy az emberek elég megosztottak jelenleg Magyar Péterrel kapcsolatban, és az is, hogyan válaszoltak egyes részkérdésekre. Erről szóló cikkünket az alábbi linken olvashatja.

(Kiemelt képünkön Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke. Forrás: Magyar Péter Facebook-oldala)

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.