Öngyilkosságba segítjük a vadvízi madarakat, ha etetjük őket

Semmivel sem szabad etetni a vadon élő madarakat, mert ezzel öngyilkos viselkedéstorzulást okozunk nekik. Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője a Jazzy Rádióban beszélt a vadvízi madarak etetésének káros következményeiről.

2023. július 12., 16:46

Szerző:

Vadon élő állatok esetében alapvető emberi segítségre nincs szükség, sőt, a feleslegesen tett bármilyen beavatkozás nagyon rossz hatással van ezeknek az éllatoknak az életmódjára. Ebben a tekintetben a nagy „fekete gyémántnak” a vízimadár etetés tekinthető, mert ez gyakorlatilag nettó állatkínzás – hívja fel a figyelmet Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője.

„Alapvetően az a helyzet, hogy a vízimadaraknak teljesen más az életmódja, mint az énekesmadaraké. Az énekesmadarakat télen lehet etetni úgy, hogy nem történik viselkedésváltozás, mert gyakorlatilag mi a természetes táplálékviszonyokat utánozzuk a téli etetéssel. A vízimadaraknak teljesen más az életmódja, és teljesen mindegy, hogy mivel etetjük a madarakat, a fő probléma az, hogy

néhány hét, néhány hónap alatt az első öngyilkos viselkedéstorzulás bekövetkezik.

Ezek a madarak nem fognak elvonulni ősszel, és be fognak fagyni a vizekbe. A vízimadarak, különösen a növényevő vízimadarak esetén egy áthághatatlan túlélési alapszabály, mivel nekik folyékony vízben kell tudniuk éjszakázni a szárazföldi szőrmés ragadozók ellen, ezért nekik fagymentes területre kell húzódni, különben reggelre befagynak tömegesen a vízbe, aminek nagyon örülnek mondjuk a medvék, a farkasok, a rozsomákok, a sasok, mert ugye az agyhalottakat könnyű összeszedni a vízbe fagyva, de ez alapvetően nem egy jó dolog, és az egyik fő probléma az, hogy néhány hetes, néhány hónapos ilyen nyári etetés hatására ez a fajta öngyilkos viselkedéstorzulás mindenképpen bekövetkezik” – foglalja össze a szakember.

Különösen nagy veszélyben vannak a hattyúk, amelyek növényevők alapvetően, és a kicsinyeiket sem táplálják, hanem azok is növényeket fogyasztanak. Ha azonban az emberek kenyérfélékkel etetik ezeket a vadmadarakat, az egyoldalú táplálás miatt a kicsinyek csontozata, szárnya nem fejlődik ki megfelelően, és röpképtelenek lesznek felnőtt korukban. A vadvízek mellett kapható madáreleségek ugyanolyan károsak, mint az othhonról cipelt kiflivég: a viselkedéstorzulás bekövetkezik, az utódok nem fejlődnek megfelelően, és a madarak tömegével pusztulnak el télen.

A beszélgetés teljes terjedelmében meghallgatható a Jazzy honlapján. 

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: schauhi via Pixabay.)