Magyar Közút: hétvégén a nyugati országrészben várható havazás

A legfrissebb előrejelzések alapján szombat délelőtt ismét havazásba vált át a csapadék, ezúttal Magyarország északnyugati területein – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. pénteken az MTI-vel.

2023. december 1., 20:02

Szerző:

Azt írták, a várhatóan szombat délutánig tartó, folyamatos és helyenként intenzívebb havazás elsősorban Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala vármegyét érintheti majd, valószínűleg ott is főleg a magasabban fekvő és a határ menti területeken lesz a legtöbb friss hó. Mivel délután várhatóan több helyen ónos esőbe is átválthat a havazás, a közútkezelő fokozott óvatosságot kér az autósoktól. Azt javasolják, hogy indulás előtt a www.utinform.hu oldalon tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, a forgalmi helyzetről.

Az Magyar Közút Nonprofit Zrt. az alábbiakra hívja fel a közlekedők figyelmét:

  • Soha ne előzzék meg a hóeltakarító járműveket! Nemcsak a KRESZ előírásai miatt, hanem azért, mert biztosak lehetnek benne, a munkagépek mögött tisztább lesz a burkolat, mint előtte. Fontos, hogy a gépektől érdemes kellő távolságot is tartani.
  • Havazás idején vezessenek lassabban, figyelmesebben és körültekintőbben. Csak akkor előzennek, ha azt biztonságosan be is tudják fejezni.
  • Kizárólag a téli közlekedésre megfelelően felkészített, téli gumival felszerelt gépjárművekkel vezessenek.
  • Utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról, forgalmi helyzetről a www.utinform.hu oldalon. Ez alapján tervezzék meg utazásukat.
  • Induljanak el időben, hamarabb, ne út közben, téliesebb útviszonyok között próbálják meg behozni az esetleges késéseket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: CSABA SEGESVARI / AFP)