A magyar hadsereg is bevásárolna a HIMARS rakétavetőkből

Több tényező is afelé mutat, hogy középtávon Magyarország is be fog szerezni a HIMARS nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszerből. A félelmetes pusztítóerővel bíró fegyver a közelmúltban az orosz-ukrán háborúban jelentős szerepet játszott, például Herszon oroszoktól való visszafoglalásában. 

2023. január 16., 14:59

Szerző:

Ismét felmerült a HIMARS rakétatüzérségi eszköz beszerzése magyar részről – számolt be a Szabad Európának több, jelenleg is, vagy korábban a Honvédelmi Minisztérium kötelékébe tartozó forrás, akik szerint már évek óta újra és újra felmerül a kérdés a minisztériumban, de eddig más beszerzések élveztek prioritást. Döntés még nem született, de a lap értesülései szerint több tényező is afelé mutat, hogy középtávon Magyarország HIMARS vásárlásra készül.

 „Az eszköz egy úgynevezett nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszer (innen ered egyébként a neve is az angol mozaikszóból: High Mobility Artillery Rocket System – HIMARS), ez azt jelenti, hogy egy, a brit BAE Systems által gyártott mozgékony, gumikerekes önjáró alvázra szereltek fel egy hat rakétát kilőni képes indítóállványt, amelyet az amerikai Lockheed Martin gyárt„ – tájékoztat a Szabad Európa. A fegyver pusztítóerejét illusztrálandó a lap felidézi, amikor a HIMARSból kilőtt rakéták a Donyeckhez közeli Makijivka városában eltaláltak egy raktárat, és az ukránok szerint több száz, az orosz védelmi minisztérium szerint 89 orosz katona vesztette életét. Lapunk korábban arról is beszámolt, hogyan végzett az ukrán jelentések szerint több száz orosz katonával egy hasonló támadás Melitopolban 2022 nyarán.

A lap értesülései szerint ez a fegyver teljesített a legjobban az ukrán hadsereg birtokában; HIMARS-ok nélkül például nem tudták visszafoglalni Herszont. A NATO keleti szárnyának országai szinte már mind rendelkeznek vele, vagy aláírt szerződésünk van a szállítására, és „jelenleg ilyen jellegű fegyverből korszerű változat egyszerűen nincs más a piacon.”

Arra a kérdésre, hogy mire használhatná a magyar hadsereg a HIMARS rakétavetőt, egy minisztériumi forrása azt mondta, hogy a fegyver nagyon hatékony lenne bármilyen védekező hadművelet támogatására: például a ki lehetne lőni vele a magyar határ előtt már 80-100 kilométerrel egy hidat, mielőtt a közeledő ellenséges hadsereg elérné azt. Magyarországnak „nagyon durva becsléssel” 27 HIMARS-ot kellene vásárolnia, ám a lap forrása aláhúzta: ez szigorúan tüzérségi szakmai kérdés, és sokféle szempontot kell hozzá mérlegelni.

(Kiemelt képünk: Az amerikai tengerészgyalogság a HIMARS rakétarendszer használata közben Camp Pendletonban, 2007. június 1. Fotó: US Marine Corps Lance CPL. Seth Maggard)

Megszűnik november 4-től a Keszthelyi Kórház szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg osztálya, ugyanakkor a szülészet-nőgyógyászati járóbeteg ellátás, a terhesgondozás és a nőgyógyászati szakellátás változatlanul elérhető lesz.