Magyar betegek érzékeny adatai szivárogtak ki egy kidobott számítógép miatt

A Kiber blog egy sör áráért cserébe rengeteg érzékeny adathoz jutott hozzá.

2021. február 26., 16:26

Szerző:

Több ezer beteg egészségügyi adataira bukkant rá a Kiber blog egy magyar nagyváros orvosi rendelőjéből leselejtezett számítógépen. A számítógépet úgy szerezték meg, hogy a hulladékkonténert őrző férfinak vettek egy sört, ő pedig cserébe odaadta a leselejtezett gépet.

„A gép maga megkérdőjelezhető állapotban volt, de Ákos a diszkeket még menthetőnek ítélte, ezért a konténerre vigyázó úrtól egy sörért megvásárolta a gépet annak reményében, hogy a diszkeken még olvashatók az adatok.Szerencsére a diszkek működőképesek voltak, így együttes erővel meglehetősen alaposan átkutattuk őket, és meglehetősen szomorú eredményre jutottunk” – írják a blogon.

Kiderült, hogy az eszköz fénykorában egy magyar nagyváros orvosi rendelőjében tette dolgát, onnan került a konténerbe. A selejtező viszont nem vette a fáradtságot, hogy törölje a gép adattartalmát, a lemezen tehát többezer beteg és páciens személyes és egészségügyi adatait találták meg. Az adatok legalább 6 évesek, az utolsó bejegyzések 2015 februárjában születtek. Az Office, TXT, PDF és Rich Text típusú dokumentumok között megtalálhatók levelek, tájékoztatók és vizsgálati eredmények is. A diszken található e-mail-postafiókból az Autopsy több, mint 9500 egyedi e-mail-címet gyűjtött össze. A levelezés a csatolmányokkal együtt teljesen hozzáférhető, az Outlook Express postafiók minden további nélkül felcsatolható. 

A Kiber blog a bejegyzéssel arra szeretné felhívni a cégek és az olvasók figyelmét, hogy a kiselejtezett eszközök adattartalmára figyelni kell, az adatokat (lehetőleg) helyreállíthatatlanul el kell távolítani, mielőtt az eszközt selejtezik, vagy eladják. A kísérlet után az érzékeny adatokat tartalmazó merevlemezt megsemmisítették.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.