Az MSZP az LMP-t vádolta meg a zuglói minimumjövedelem eltörlésének kísérletével

A javaslat végül lekerült a 14. kerület napirendjéről, Kunhalmi Ágnes MSZP-társelnök szerint már az is egyedül az LMP-s önkormányzati képviselő, Vida Attila zsarolása miatt történt, hogy egyáltalán napirendre került.

2023. március 1., 11:32

Szerző:

Vida Attila önkormányzati képviselő és a 14. kerületi LMP hibája az, hogy Zuglóban a balliberális többségű önkormányzat napirendre tűzte a még Karácsony Gergely által bevezetett szociális modell kibelezését. Legalábbis így nyilatkozott a Mércének Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke.

„Köztünk és a Párbeszéd között nincs vita abban, hogy ez jó, voltunk frakciótársak is, és emberileg is közel állunk egymáshoz. Csaba három éve védi a programot, csakhogy most Vida a helyi Momentumot maga mellé tudta állítani” – mondta el a lap munkatársának Kunhalmi, jelezve, nem az MSZP-s Horváth Csaba polgármester ötlete volt, hogy február 23-án kerüljön napirendre a minimumjövedelem eltörlése,

lényegében a Momentum zuglói önkormányzati képviselőinek meggyőzése után Vida „zsarolta őket bele” annak napirendre tűzésébe.

Az LMP országos központja a Mércének is kifejezte, az ügyet merőben másképpen látják: „az előterjesztést közösen jegyezte minden ellenzéki párt, ezért bármilyen zsarolás lehetősége fel sem merülhetett, amit az is bizonyít, hogy a költségvetés elfogadásához még elméleti szinten se lenne szükség a helyi LMP-s képviselő szavazatára”.

Mint ismert, február 20-án derült ki, hogy február 23-ára napirendre tűzné a zuglói képviselőtestület a szociális minimumjövedelem és a kedvezményes lakhatás elősegítésére, még a 2019-ig hivatalban lévő, Karácsony Gergely vezette önkormányzat által bevezetett rendszer eltörlését. Arra hivatkoztak, hogy a rendszer válságos időben már fenntarthatatlanná vált, és amúgy is csökken iránta a lakossági érdeklődés. Az előterjesztést eredeti formájában a Párbeszéden kívül mindegyik ellenzéki párt helyi csoportja és a Fidesz helyi önkormányzati képviselői is támogatták.

A hírre szerveződni kezdtek a zuglóiak, online petíciót is indítottak az előterjesztés visszavonására. A terv ellen pedig végül Misetics Bálint szociálpolitikus, illetve a Budapest Intézet közgazdászai, Scharle Ágota és Váradi Balázs kezdeményezésére született nyílt levél, amelyben úgy fogalmaztak:

 

„Az elmúlt években jelentősen csökkentek a minimumjövedelemre fordított kiadások, mint ahogy általában csökkentek a rászoruló zuglóiak pénzbeli támogatására fordított kiadások az önkormányzat teljes költségvetésén belül.”

Végül Karácsony Gergely főpolgármester is tiltakozását fejezte ki a tervvel kapcsolatban, ezért február 23-án, a testületi ülés előtt kiderült, a napirendről a javaslatot levették.

 

(Kiemelt kép forrása: Zugló, Facebook)

 

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.