Letartóztatták a kitörés napi megmemlékezésre igyekvő német neonácikat

Kitörés napi megemlékezésre indultak Magyarországra, de még Frankfurtban lekapcsolták őket a rendőrök.

2023. február 11., 15:49

Szerző:

A német szövetségi rendőrség február 9-én a frankfurti repülőtéren a jobboldali szcéna két tagját tartóztatta fel, a férfiak Magyarországra akartak utazni, írta meg a Presseportal nyomán az rtl.hu. A rendelkezésre álló információk alapján feltételezhető volt, hogy a rendőrség által ismert férfiak a Becsület Napja – vagy más néven „A kitörés napja” – alkalmából tartott rendezvényeken és találkozókon akartak részt venni.

A 41 és 46 éves német állampolgárokat a budapesti indulási kapunál fogták el és ellenőrizték. Alapos kihallgatás után a szövetségi rendőrség végül megtiltotta nekik, hogy elhagyják az országot. A schleswig-holsteini és hamburgi lakóhelyük szerinti rendőrkapitányságon kell jelentkezniük.

Ehhez kapcsolódóan a Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteki közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy betiltott gyűlésen történő részvétel szankciót von maga után. Mint írták: a gyülekezési jogról szóló 2018. évi LV. törvény (a továbbiakban Gytv.) hatálya alá tartozó több gyűlést jelentettek be a fővárosban 2023. február 11-ére. Ezek közül a Budai Vár – Bécsi Kapu területére bejelentett három gyűlést Budapest rendőrfőkapitánya a Gytv. 14. § alapján megtiltott, mert a gyülekezés helyszíne olyan országos jelentőségű történelmi emlékhely, illetve időpontja olyan nap, ami a nemzetiszocialista diktatúra uralma alatt elkövetett embertelen bűnök áldozataira emlékeztet.

A tiltó határozatokat a BRFK a jogszabályi előírásoknak megfelelően közzétette a rendőrség honlapján.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság biztosítja a gyülekezési jog békés gyakorlását, ugyanakkor intézkedni fog a jogsértések elkövetőivel, a betiltott gyűléseken résztvevőkkel, illetve a be nem jelentett gyűlések szervezőivel, megtartóival szemben.

(Kiemelt képünk illusztráció: A neonáci Blood and Honour csoport aktivistái a Normafánál 2013. február 9-én. Fotó: Isza Ferenc/AFP)