Leáll a Dunaferr nagyolvasztója

Csütörtöktől határozatlan ideig leáll a Dunaferr nagyolvasztója.

2023. augusztus 9., 14:42

Szerző:

Tavaly decemberben rendelték el a Dunaferr felszámolását. A Honoratior Kft. 9,6 milliárd forintos minimálárat szabott meg a 3500 embert foglalkoztató acélműért. A vállalat eladását egy hónapja jelentették be, a Liberty Steel nagyjából 20,9 milliárd forintos ajánlatot tett. 

Kedden gyárvezetői értekezleten pedig bejelentették, hogy csütörtöktől leállítják a nagyolvasztót – számol be a HVG. Információik szerint a nagyolvasztó leállítása több területet is érint a cégen belül, a változás nagyjából ezer ember munkájára van közvetlen hatással.

A döntést azzal indokolták, hogy a jelenlegi világpiaci árak mellett nem lehet nyereségesen végezni a gyártást.

A Dunaferr körüli bizonytalanság egyre nő, többen felmondanak, új munka után néznek. Az, hogy a leállás meddig tart, nem tudni. 

A lap értesülései szerint a Liberty Steelnek nincs könnyű dolga, a vételáron felül a Dunaferr által felhalmozott 500 milliárdos tartozást is ki kell fizetniük, illetve az elvesztett környezetvédelmi engedélyekért további minimum 37 milliárd forintot kell fizetnie. 

A Dunaferr megmentésében a kormány a segít, februárban bejelentették, hogy az állam fél évig átvállalja a  Dunaferr dolgozóinak bérét.

(Kiemelt képünk: Az ISD Dunaferr Zrt. a köztudatban a Dunai Vasmű főbejárata a Vasmű tér 1-3. szám alatt. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)