Megvan a Dunaferr új tulajdonosa

A Liberty Steel lett a nyertese a felszámolás alatt álló Dunaferr-re kiírt értékesítési pályázatnak.

2023. július 11., 14:40

Szerző:

A hírt a Gazdaságfejlesztési Minisztérium jelentette be kedd délben. A Fővárosi Törvényszék végzéséből pedig kiderült az is, hogy 55 millió euróért vette meg a Dunaferr-t a Liberty, ami 15,4 milliárd forintnak felel meg mai árfolyamon – tudta meg a portfolio.hu.

A minisztérium közleménye felidézte a pályázatig eltelt lépéseket, és kiemelte: a megmentési folyamat következő lépéseként az acél gyártáshoz szükséges eszközök új cégekbe kerültek (DunaRolling és Duna Furnace dunai vasmű), melyeket nyílt eljárásban értékesítésre hirdetett meg a felszámoló. A múlt pénteken zárult értékesítés során az a Liberty Steel adott be érvényes nyertes pályázatot, amely már decemberben is a gyár megsegítésére sietett egy olyan időszakban, amikor az acélipar világszerte a legnehezebb időszakát élte.

(Kiemelt képünk: Az ISD Dunaferr Zrt. a köztudatban a Dunai Vasmű főbejárata a Vasmű tér 1-3. szám alatt. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

Ha a kormánynak sikerülne kipréselnie a bankokból az 5 százalék alatti THM-mel kínált lakáshiteleket, akkor ugyanakkora törlesztőrészlettel 10-20 százalékkal magasabb összegű kölcsönhöz lehetne hozzájutni, ami ellensúlyozhatná a lakások drágulását - derül ki a Bank360.hu számításaiból.