Lázári álom: maxi–Dubajt vízionál Rákosrendezőre a miniszter

Lázár János hétfői sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy sehol sincs leszögezve a sajtóban mini-Dubajként emlegetett, többezer euróból tervezett óriásberuházás mérete. Nem kizárt, hogy maxi lesz, hiszen világszintű fejlesztést akar a kormány.

 

2023. december 4., 19:02

Szerző:

150 évvel Budapest egyesítése után a kormány arról döntött, hogy új városközpontot hoz létre Pesten, a Rákosrendező állami tulajdonú, de ki nem használt területén, ezzel meghosszabbítva az Andrássy utat – közölte hétfőn Lázár János építési és közlekedési miniszter.

Határozottan kijelentette, hogy középszerű projekt nem épülhet, így „nem mini-, hanem maxi-Dubajt” fejlesztene a kormány a területen. Ugyanakkor a miniszter hozzátette, hogy olyan fejlesztést akar a kormány, ami határozottan magyar, nem valaminek a másolata.

Lázár János arra kapott feladatot a miniszterelnöktől, hogy tegyen javaslatot, létezik-e olyan állami terület, amelynek a fejlesztésével ki lehet alakítani egy ilyen új városközpontot. Ő a Rákosrendező területét javasolta, amelynek állami tulajdonban lévő, több mint 1,3 millió négyzetméteres területe jelenleg rozsdaövezet, illegális szemétlerakó, amit vállalatok és magánszemélyek részben legálisan, nagyrészt illegálisan használnak – fogalmazott.

A kormány első körben nagyjából 20 milliárd forintból megtisztítaná, majd részben állami pénzből, részben magántőke beruházásával fejlesztené a területet.

A Telex beszámolója szerint Lázár újságírói kérdésre azt mondta, hogy sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja, hogy a dubaji Burzs Kalifát is építő Emaar Properties vállalattal tárgyal a kormány a projektről. De megjegyezte, a beruházás összege már eléggé leszűkíti, hogy a nemzetközi ingatlanfejlesztői piacon kik jöhetnek szóba, mert kevés befektetőnek van ennyi pénze.

Elmondta továbbá, hogy nem Budapest ellenében, hanem Budapesttel szeretnék fejleszteni a várost, és szeretné megnyerni a városi politikai döntéshozókat, akkor is, ha „jelenleg még” nem a kormány politikai oldalán állnak.

Kijelentette továbbá, hogy amennyiben megkötik a nemzetközi szerződést, onnantól 3-4 éven belül el kell készülnie a beruházásnak, elvégre a beruházó pénzt akar keresni. Így egy gyors és intenzív fejlesztés várható a rákosrendezői mini-maxi-Dubajon.

(Kiemelt kép: a Burdzs Kalifa, a világ legmagasabb tornya Dubaj égboltján 2016. április 10-én. Fotó: MARWAN NAAMANI / AFP)