Lázár János elárulta, igaz-e, hogy Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége beleszól a kormányzásba, ahogy Magyar Péter állítja

Rövid interjút adott Lázár János építési és közlekedési miniszter a Népszavának, amelyben Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó is szóba került annak apropóján, hogy Magyar Péter szerint aktívan részt vesz a döntéshozatalban, holott senki nem választotta meg. 

2024. március 1., 11:45

Szerző:

Az építési és közlekedési minisztert a sajtótájékoztatója után tudta megszólítani a Népszava. A lap szembesítette a Lázárt Magyar Péter – Varga Judit volt férje – a Telexnek adott interjújában elhangzottakkal, miszerint hogy Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége bizonyos dolgokért számonkért vagy beszámoltatott minisztereket és képviselőket, majd feltette a kérdést: Önnel is előfordult már, hogy valamilyen ügyben számonkérte Lévai Anikó?

„Lévai Anikót én a közügyekben egyetlen témával kapcsolatban láttam szerepelni, ez pedig az Ökomenikus Szeretetszolgálatban végzett munkája, amit egy nagyon fontos missziónak tartok. Lévai Anikó soha nem foglalkozott közügyekkel az én tudomásom szerint. Nem beszélt képviselőkkel és miniszterekkel, mert ha valakivel beszélni akar, az a férje, Magyarország miniszterelnöke. Neki pedig mindig elmondja a véleményét, hiszen együtt neveltek fel öt gyereket és csinálták végig az elmúlt 35 évet, ebben a helyzetben ez pont elég” – válaszolta Lázár János. Hozzátette:

„Én soha nem tapasztaltam olyat, amit Magyar Péter állít.”

A miniszter állítása szerint a kormányülésen egyszer sem kerültek szóba Magyar Péter állításai.

Magyar Péter korábbi állítása: Orbán Viktor feleségének a személyi döntésekbe is beleszólása van

Magyar Péter úgy nyilatkozott egy interjúban, hogy Lévai Anikónak „méltatlanul alulértékelt a szerepe”, nem negatív, hanem pozitív értelemben.

„Azt gondolom, hogy ha nincs is formális hatalma, nagyon nagy ráhatása van a párton belüli ügyekre és néhány dolognak az ellenőrzésére. Olyanokat láttam, hogy minisztereket, képviselőket bizonyos dolgokért számonkért vagy beszámoltatott, és olyanokat meg hallottam, hogy bizonyos személyi döntésekben neki is nagyon nagy szerepe van.”

Magyar szerint miközben minden fontos politikai döntés összefut Orbán kezében, a „nemzeti tőkésosztály” tagjai (Tiborcz, Mészáros, Jellinek és Hernádi neve hangzik el példaként az interjúban) erős lobbitevékenységet végeznek más kormánytagoknál, és el tudnak intézni fontos üzleteket. „Olyanokat azért láttam, hogy bizonyos szereplők ezek közül kvázi berendelnek magukhoz minisztereket, és egyeztetnek napi szinten, hogy akkor ez és ez hogy legyen, ami nem jó és nem normális.”

A miniszterelnök szerepéről hozzátette, hogy „nyilván, ha kell, akkor bele tud ebbe is avatkozni, vagy ha tudomására hozzák, vagy ha két oligarcha összeveszik, és sértik egymás érdekeit, akkor nyilván egy idő után ő fog ebben dönteni, hogy ki megy bizonyos bizniszekbe, meg ki nem megy bizonyos bizniszekbe. Bár tudom, hogy pénzügyekkel egyébként nem foglalkozik, én mégis voltam ilyeneknek tanúja, amikor közbe kellett avatkozni, mert szembementek egymással a fiúk.”

Azahriah is reagált Magyar Péter interjújára, egyben azt is elárulta, milyen a viszonya Orbán Viktor miniszterelnökkel

Azahriah a Jólvanezígy podcast vendége volt, amiben kitértek Magyar Péter telexes videóban elhangzó megszólalásaira is. Véleménye szerint amiket Magyar Péter mond, nem feltétlen hírértékűek, hiszen „amiket elmondott, az a legtöbb ember számára nem újdonság. Az a pluszfűszer benne, hogy ezt belső körökből kiszakadva hozta nyilvánosságra. Én nem vagyok ennek a híve, hogy bármiről is beszélnek – megnéztük őket, láttuk, hogy kiszálltak a kocsiból –, az egy teljes cikk. Vagy derítsék ki, hogy miről beszéltek, vagy ne is legyen cikk egyáltalán.”

(Kiemelt képünk: Lázár János Hivatalos Facebook-oldala)